Прочитај ми чланак

АДВОКАТ: Ево како да одбијете одлазак на Вучићев контрамитинг ако вас уцењују?

0

Након што су незадовољни грађани изашли на “Протест против насиља”, председник Србије Александар Вучић одлучио је да организује контрамитинг. С обзиром на то да је Вучић скуп најавио као “највећи који је икада био у Србији”, очекивано је да ће у престоницу тог 26. маја стићи велики број људи из остатка Србије.

Као и до сада, највећи број људи доћи ће на Вучићев контрамитинг невољно, зато што неће имати други избор, јер их најчешће уцењују послом за који им набаце да им је „странка средила преко везе“.

Сигурно сте макар једном чули од запослених на буџету причу, да због породице или страха од губитка посла морају да уђу у аутобусе који развозе људе на митинге Српске напредне странке и Александра Вучића. 

Вероватно сте могли да чујете реченице попут: “Ја то не бих радио, али немам избора и нема ко да ме заштити. Ко ми гарантује да ми се неће осветити ако одбијем да одем на њихов скуп?”

Адвокат: Има решења!

Иван Нинић, адвокат, каже да је једини начин и гаранција да СНС окупи већи број присталица на улици је радни дан, када људи уместо на посао, у јавном сектору, морају да дођу на митинг.

„Ипак, то не значи да су овог пута пензионери или незапослени у повољнијем статусу зато што се и од њих захтева да принесу „жртву“. Дакле, људи свесно пристају да буду на списку и да уђу у аутобус, јер верују да ће на тај начин, данас, спасити егзистенцију читаве породице“, истиче он.

Нинић каже да је Вучићева снага у томе што све ове године тргује људским судбинама, страховима и надањима, кршећи елементарна људска права, као што су право на слободан избор политичке припадности, право на рад, али и право на људско достојанство.

„Грађане у Србији нема ко ефективно да заштити, јер Заштитник грађана ћути, Уставни суд не функционише, инспекција рада је политизована, синдикати су уцењени, а радни спорови у судовима трају између пет и десет година. Пошто ми немамо институције, које могу да спрече последице по радно-правни статус људи широм Србије, важно је да се људи пронађу канал за комуникацију са јавношћу. Тренутно само јавност може делимично да их заштити од прогона, терора и одмазде на радном месту. Корисно је да сваки вид притиска, уцене, претње документују сачињавањем фотографије, аудио или видео записа. Свако ко не жели да открије идентитет, треба да нађе канал комуникације са јавношћу. То конкретно значи да у средини у којој живи и ради такве доказе подели са опозиционим активистом или новинаром у кога има поверење, уз услов да се идентитет „извора“ информације не открива. Ко има храбрости и снаге да оде корак даље, треба да састави и потпише пријаву тужилаштву или пријаву инспекцији рада, у којој ће детаљно указати на који начин трпи последице на радном месту, због тога што је одбио да иде на митинг СНС. Они на тај начин постају узбуњивачи, само је питање, од случаја до случаја, да ли ће свако добити судску заштиту од отказа или премештаја на друго радно место“, објашњава адвокат.

Нинић наглашава да свако ко има заснован радни однос на неодређено време не може тек тако да добије отказ, а показало се, у пракси, да напредњаци и не умеју да спроведу процедуру законитог отказа.

„У највећем проблему су они људи који су у радном односу на одређено време, јер за њим нема адекватне судске заштите. Поражавајуће је то што опозиција, већ сада, нема формирано неко заједничко координационо тело, које ће вршити мониторинг организације овог Вучићевог митинга, на једном месту прикупити све информације и пријаве које стигну од грађана. Задатак опозиције да обезбеди бесплатне правне тимове подршке људима који добију отказ или  трпе било какве последице, јер су уместо уласка у аутобус и сендвича изабрали да сачувају достојанство. Уосталом, овде није реч само о мобингу и терору који се спроводи над уцењеним грађанима и запосленима у јавном сектору, овде је у најави реч о бруталној и софистицираној злоупотреби јавних ресурса. Свако ко не буде на том митингу, финансира из свог џепа његову организацију и људи морају бити свесни те чињенице“, објашњава Нинић.