Прочитај ми чланак

Јосиповић: Готовина и Маркач су ратни хероји, Николић зауставља процес помирења!

0

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Иво Јосиповић сматра да су након ослобађајуће пресуде хрватским генералима у Хагу шансе српске контратужбе готово никакве, да сада његов сусрет са председником Србије не би имао смисла, да се с њим не виђа али чита „његове необичне изјаве“, те поновио да су Готовина и Маркач ратни хероји.

„Наша тужба има изгледе какве има, то пратим као правник и знам како ће тај поступак завршити, али као председник не могу рећи. О погодбама и поравнањима одлучује влада, али за тако нешто има мало простора“, казао је Јосиповић.

Он је приметио да је штета што својим изјавама након ослобађања хрватских генерала, председник Томислав Николић и неки други званичници у Србији заустављају процесе помирења и сарадње.

„Док ми у Хрватској, заговарајући истинско помирење, желимо спустити лопту на земљу, председник Србије види ствари другачије“

Јосиповић је у емисији Хрватске телевизије „С председником уз каву“ рекао да у почекту није веровао да су изјаве попут Николићеве дали, како је казао, „политичари које воде земљу која жели бити европска“.

„Онда сам мислио да се ради о нечему с чим се и овде сусрећемо, да новине пренесу што није речено,“ рекао је Јосиповић.

Нагласио је такође да Николић не одлучује о европском путу земаља региона и која ће земља ући у ЕУ, а која неће, а кад је реч о пресуди додао је да је „донета од највишег суда те врсте који се бави злочинима на подручју Југославије и по међународним праву, те да се треба поштовати“.

„Хрватска је земља која жели да заштити своје интересе и која ће то увек чинити, али која неће подлећи хистерији“, закључио је Јосиповић.

Одговарајући на питање о томе колико се односи две земље у време док је председник Србије разликују од садашњих, Јосиповић је рекао да питање односа две земље није питање тренутка.

„Ми смо у задње две три године направили значајан помак набоље, и није занемариво што смо чинили, па смо зато и добили признања“, рекао је Јосиповић, додавши да је штета што својим изјавама и поступцима Николић и неки други званичници у Србији заустављају те процесе.

„Ако већ не напредујемо, онда да барем не рушимо оно што је постигнуто“, рекао је хрватски председник и изразио очекивање да се и с друге стране Дунава схвати да су добри односи заједнички интерес. „Заједно требамо трговати и бранити свако своје интересе, али и бити добар и поуздан сусед партнер“, рекао је.

Након порука из Београда, нагласио је, а с обзиром на симболички карактер, сусрет два председника не би имао много смисла, него „треба спустити лопту на земљу и сусрети се кад се стекну услови.

„Један од услова је и промена реторике, јер како би грађани веровали у разговор и договора након изјава као што је Николићева да је констатна Хрватске уништавање Срба“.
Поновио је да су за њега важни односи са суседима, као и да се сам никад није устручавао признати хрватске грешке и злочине.

„Воде се бројни поступци и против припадника хрватске војске и полиције по једнаким критеријумима. Нисмо увек имали такав приступ, а сада га имамо и штета је да због унутрашњих политилких потреба дошло до промену у политици Србије“, рекао је Јосиповић и додао да с „Николићем нема никакве однос осим што повремено чита његове необичне изјаве“.

Говорећи о злочинима, хрватски председник је рекао да је грешка што се се злочини дозволили. Они се, додао је, не могу сви спречити, али је требало нешто предузети вишемера.

„Побијени су држављани Хрватске, попаљне су куће у Хрватској. Хрватска није смела дозволити да се злочини догоде у таквој мери, а кад су се десили, требала је реаговати. Било је истрага које су застале јер Хаг има приоритет у прогону ратних злочина, али кад је суђење готово, отвара се простор да се хрватски органи интензивније раде на томе“, рекао је
Јосиповић.

 

(Танјуг)