Прочитај ми чланак

Јеремић: Космет је потпуно унутрашње питање Србије

0
Председавајући  Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је да је питање Космета у потпуности унутрашње питање Србије и да се УН брине о поштовању суверенитета и територијалног интегритета својих чланица.

„Србија је једна таква држава чланица, а Косово није и не очекујем да ће икада бити“, рекао је Јеремић за руску телевизију на енглеском језику Раша тудеј. 

Јеремић је нагласио да је његов посао да брине о суверенитету и територијалном интегритету чланица УН, укључујући Србију.

„Косово је унутрашње питање Србије, потврђено параметрима у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН“, подвукао је Јеремић.

Ево, овако бивши шеф српске дипломатије, а сасвим супротно – специјални известилац Европског парламента за западни Балкан Ханес Свобода:

„Признавање Косова се на крају мора догодити, али оно није никакав услов у поступку приступања ЕУ. Но, пре него што Србија постане чланица ЕУ, свакако ће морати да призна Косово. У овом тренутку је битно да се настави дијалог Београда и Приштине. Али, за саму Србију би било добро да прихвати чињенице“, рекао је Свобода за новосадски Дневник.

Свобода је оценио да би Србија на пролеће следеће године могла да добије датум за почетак преговора са ЕУ, али је поручио да пре тога Србија треба да „умири радикалне струје“.

 „Недавна одлука о забрани одржавања Параде поноса управо доказује да нова Влада Србије није привржена европским вредностима“, казао је Свобода.

Додао је да оно што је до сада чуо од нове владе у погледу ЕУ „није ни мало охрабрујуће“.

„Непрестани флерт са Русијом, као знак да ЕУ није за Србију једини партнер, није баш од помоћи“, рекао је Свобода  видно незадовољан што може да бира Србија.

 
(факти)