Прочитај ми чланак

Јеремић: За Косово нема места у УН !

0

Прва недеља дебате на 67. заседању Генералне скупштине Уједињених нација (УН) протекла је у знаку видљивости српске дипломатије, оценио је у интервјуу ФоНету председник Генералне скупштине Вук Јеремић и нагласио да је протеклих дана разговарао са готово 100 званичника из свих крајева света, али да за Косово нема места у УН.

„Председавали смо на начин на који многи нису веровали да ћемо имати капацитете и знања да то учнимо“, истакао је Јеремић.

 

СРБИЈА

У свим разговорима, прецизирао је он, било је речи и о Србији, „јер долазите из Србије и свакога занима шта се тамо дешава“. „Добили смо подршку за циљеве нашег председавања и наше приоритете“, рекао је Јеремић и најавио да већ од наредне недеље креће у њихову имплементацију. Према оцени Јеремића, Србија је протекле недеље у УН била међу највидљивијим делегацијама, „а можда и највидљивија као никада до сада“.

„Уколико будемо сконцентрисани на приоритете, даћемо ново значење и нову снагу Генералној скупштини“, предвидео је Јеремић.

„Ако се на крају српског председавања, по први пут у историји, кроз Генералну скупштину, формира механизам консултације групе економски најразвијених земаља и остатка света“, објаснио је Јеремић, то јој дати „ново значење и нову снагу“.

Он је са страним званичницима разговарао и о томе како би Генерална скупштина могла да користи као место где се потврђује и гарантује мир.

„Када стране које имају било какав сукоб, дођу до договорног решења, не наметнутог, Генерална скупштина би“, према речима Јеремића, „гласајући једногласно, могла да буде трајни гарантор мира, што се до сада никада није десило“.

„Имамо задатак и да предводимо сповођење у дело онога што је договорено на конференцији Рио+20“, додао је Јеремић, „што вас ставља у ситуацију да имате са целим светом континуирану комуникацију у наредних 12 месеци“.

„То су озбиљни задаци, то вас чини видљивим и даје вам велику прилику, али је, истовремено, и одговорност велика“, оценио је Јеремић.

Упитан о активностима делегације Косова и разговорима које је водила са светским лидерима у време дебате на 67.заседању Генералне скупштине, Јеремић је одговорио да она није могла да направи било какав корак када је реч о чланству УН.

„За њих нема места у УН. У УН су суверене државе. Косово то није, то неће ни бити“, изјавио је Јеремић.

„Надам се да ће искуство које су имали ове године помоћи органима у Приштини да схвате да се решење за статус покрајине може наћи само кроз преговоре за преговарачким столом са Србијом“, закључио је Јеремић.

 

( ФоНет )