Прочитај ми чланак

Штрахе: Преговори са Србијом о чланству у ЕУ само уз поштовање Резолуције 1244

0

hans-kristijan-strahe

БЕЧ – Слободарска партија Аустрије (ФПО) поздравила је данас отварање првих поглавља са Србијом, али и упозорила на обавезу поштовања Резолуције Савета безбедности УН 1244.

„ЕУ је коначно отворила прва два поглавља са Србијом. За разлику од Турске, са којом се већ преговара о 14 поглавља, Србија је и географски европска земља. Уз то са Србијом имамо заједничку културу и вредности, тако да су преговори са том земљом логичан корак“, нагласио је лидер ФПО Хајнц-Кристијан Штрахе.

Он је у саопштењу упозорио преговараче ЕУ на фер приступ у преговорима са Србијом.

Штрахе је подсетио да се са Србијом отвара и поглавље у вези Косова и у вези са тим подсећа Унију да стриктно мора да се придржава Резолуције 1244.

„Та Резолуција јасно каже да је Косово српска покрајина. Тежњи појединих политичара ЕУ који су се превише занели да одвоје покрајину од српске државе, мора се енергично супротставити“, подвукао је он.

Штрахе је истакао да је Србија заслужила поштовање и преговоре на једнаком нивоу.

„И поред епоха реалног социјализма, рата који је читав НАТО водио против ове мале земље и након тога потпуне либерализације тржишта, Србија је остала важан политички, али и економски партнер“, сматра он.

Посебно је истакао одличне контакте које Србија има са Русијом и који, уверен је, могу бити од користи и ЕУ.

„Србија је и значајни инвеститор у Русији. Чим буду укинуте неправедне санкције тај потенцијал добија на значају и допринеће развоју Европе, који сви желимо. Зато је важно да се преговори са Србијом воде брзо и пре свега успешно“, нагласио је Штрахе.

Посланик ФПО у бечкој скупштини Немања Дамњановић истиче да је одавно било време да се уђе у нову фазу приступних преговора.

„Поздрављам отварање првих поглавља. Србија је део Европе и као таквој јој је место у ЕУ“, рекао је Дамњановић Танјугу.

Он је истакао да је став ФПО, њеног лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа и његов лични да је тај процес требало још раније започети.

Дамњановић је, поводом отварања Поглавља 35 који се тиче односа Београда и Приштине, подвукао да се у приступном процесу Србија не сме уцењивати Косовом.

„Ми смо против било каквог уцењивања Србије када је реч о Косову. Србији треба да буде омогућено да води преговоре са ЕУ без уцена у вези признања независности Косова“, подвукао је он.

(Танјуг)