Прочитај ми чланак

Трговац људским органима „председник”, ратни злочинац „премијер” косовских Шиптара?

0

Вишемесечне најаве приштинских политичких и дипломатских кругова да се на јесен очекује реконструкција „владе“ Хашима Тачија јуче је готово потврдио заменик председника Алијансе за будућност Косова Бљерим Шаља.

Први сарадник лидера АБК Рамуша Харадинаја је за приштински дневник Коха диторе рекао да ова странка намерава да учествује у консензусу за дијалог са Србијом и да би могла да уђе у коалицију с Тачијевом Демократском партијом Косова. Услов АБК је да Харадинај добије место „премијера“, „чим га Хашки трибунал ослободи оптужби“ за убиства, мучење и окрутно поступање током оружаних сукоба на КиМ.

Иако је саветник „косовске председнице“ Албер Влахиу пре два дана изјавио да Атифете Јахјага, упркос захтевима опозиције, не намерава да се повуче са те функције, Данасови извори у Приштини не искључују могућност да се то ипак, догоди. Она би, како се спекулише, добила доживотне бенефиције које припадају председнику, а на њено место дошао би Тачи. ДПК би коалицију са АБК „платила“ давањем „премијерског“ места Харадинају.

Леон Малазогу, политички аналитичар и извршни директор косовског Пројекта за етничке односе (ПЕР), каже за Данас да је Тачијев долазак на место „председника Косова“ у овом тренутку ипак нереалан, зато што се очекује да ће Јахјага инсистирати да остане на положају. Према његовим речима, после потврде Уставног суда Косова да Јахјагин мандат траје до 2016, једина могућност је да се у договору више странака обезбеди двотрећинска већина у шиптарском парламенту за њено разрешење.

 

– Већ дуже време говори се о коалицији ДПК и АБК, али није било јасно да ли се с тим слажу све групације унутар Алијансе. Из Шаљине изјаве у Кохи изгледа да је о томе у АБК постигнут консензус. Нема разлога да у влади ДПК и АБК остану Срби из Самосталне либералне странке, док би Алијанса за бољу будућност Косова, коју предводи Беџет Пацоли, највероватније из ње изашла, јер не би имала велики утицај на нову поделу власти – каже за Данас Леон Малазогу.

Према његовој процени, за даљи развој догађаја – реконструкцију владе, консензус и преговоре с Београдом кључно је како ће се решити питање неопходних промена шиптарског устава , које шиптарска скупштина мора да усвоји до 11. септембра, када ће се, одлуком Међународне управљаче групе, прогласити крај надгледане независности. Демократски савез Косова, највећа опозициона странка, прети да неће гласати за неопходне уставне измене уколико Јахјага не поднесе оставку.

Шаљина изјава ставила је тачку и на покушаје Покрета Самоопредељење да са ДСК и АЗБ створи јединствен фронт против преговора Београда и Приштине. Аљбин Курти, лидер Самоопредељења, најавио је јуче да ће тај покрет и даље чинити све да спречи најављени дијалог – од противљења у скупштини, политичких акција и протеста до изгласавања неповерења Тачијевој влади.

Бљерим Шаља је јуче најавио да ће Приштина у предстојећим преговорима с Београдом понудити додатне гаранције за Србе на северу у оквиру Ахтисаријевог плана, тражити пријем у УН и да Србија призна  албанску окупацијуКосмета како би „две државе нормализовале односе“.

 

(Данас)