Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Свако ко не поштује Устав мора да одговара

0

БЕОГРАД – Свако ко не поштује Устав и супротставља се одлукама Уставног суда мора да одговара, указао је председник Републике Србије Томислав Николић поводом изјава појединих политичара да не прихватају одлуку о неуставности одредби Закона о утврђивању надлежности АП Војводине.

 

Посебно је недопустиво да политичари коментаришу одлуке Уставног суда, рекао је Николић у интервјуу за најновији број недељеника "Печат" и додао да је посао судија да доносе одлуке у складу с Уставом, а на политичарима да одлуке Уставног суда "прихвате и даље се баве политиком или да не прихвате и оду из политике".

 

"Неуставне су надлежности Статута Војводине и камо среће да је Уставни суд одмах донео ту одлуку", казао је Николић и навео да је то било могуће будући да је сваки члан закона који је Суд прогласио неуставним, већ био оспорен у скупштинској расправи.

 

"Не можемо да имамо квазидржаве у оквиру Србије", казао је председник и додао да је "ово сада велики испит за ДС која мора да заустави своје челнике из Војводине, који говоре против Устава, највишег правног акта једне државе".

 

Указавши да су таква реаговања на одлуке Уставног суда покушај рушења правне државе, председник Николић је истакао да би то требало спречити и санкционисати, али да не зна "да ли је држава у стању да казни политичаре који се противуставно понашају".

 

Према његовим речима, када неко каже да би требало признати нелегалну државу Косово или да је нека одлука Уставног суда политичка и да то неће прихватити, "онда је тужилац тај који би требало да процени да ли ту има незаконитог понашања или је реч о слободи говора".

 

Што се тиче одлука којима је Уставни суд прихватио жалбе неизабраних судија и тужилаца, Николић сматра да оне нису могле да буду брже донете, јер је Скупштина избегавала да Суду достави одговор.

 

"Мислим да смо имали каубојску сечу судија", казао је он и додао да је, на жалост, од 2000. године до данас, свака власт променом закона вршила реизбор и да закони нису доношени како би се спровела реформа, већ да би се промениле судије.

 

"Растеран је велики број искусних судија и тужилаца", казао је Николић истакавши да су ови, "такозвани реформатори, били у потпуности партијски људи".

 

"Против тога сам да странке предлажу судије", рекао је председник Србије подсетивши да је још 2004., као представник једне странке (шеф посланичке групе СРС), одбио да изабере двојицу судија Уставног суда.

 

Николић је указао да о стању у правосуђу имамо извештај Европског парламента, Европске комисије и одлуке Уставног суда и запитао шта нам још треба да схватимо да морамо да извршимо реформу правосуђа.

 

(Танјуг)