Прочитај ми чланак

СПС жели нове изборе?

0

 

Пошто Борис Тадић и Ивица Дачић још нису сабрали већину за нову владу, у напету политичку игру решили су да се укључе и напредњаци, који ће у наредним данима покушати да коалицију око СПС, али и УРС, преведу на своју страну и формирају власт – сазнају „Новости“.

 

Према нашим информацијама, социјалисти и демократе требало је јавно да обелодане већину након састанка у седишту ДС, али су се ти преговори изјаловили. Због тога су изашли у јавност само са договором о принципима, који није био споран ни пре сусрета у Крунској.

 

Суштина је да нису успели да нађу трећег партнера и да им је то још нерешива политичка енигма: Дачић не прихвата да се већина прави са ЛДП, а одбио је и такозвану „патрљак владу“, састављену од прелетача из „Преокрета“ и УРС. Тадићеви и „регионалисти“ не успевају да окончају политички рат, тако да су све мање шансе за њихов нови загрљај.

 

У тој тренутној парализи, СНС види прилику. Тако је њихов лидер Александар Вучић у сталном контакту са Дачићем и Динкићем, а тема њихових разговора је и нова парламентарна већина. Очигледно је да, којим год курсем да се крене, Дачић и Динкић су засад решили да се држе заједно, како би један другом јачали позиције.

 

Формално, демократе и социјалисти требало би у наредним данима да нађу трећег и четвртог партнера, а на нижим страначким нивоима требало би, према најавама, да се нацрта структура будућег кабинета. Међутим, засад нису одређени преговарачи, али из СПС нам поручују да ће прво за сто да седну партијски стручњаци за економска питања.

 

– Наставак преговора са коалицијом око СПС још није формално заказан, али биће ових дана – рекла нам је Маја Виденовић, из информативне службе ДС.

 

Из Дачићеве коалиције очекују наставак разговора са ДС, али не искључују ни заокрет ка напредњацима.

 

Тренутно разговарамо са ДС о економском стању у држави и очекујем да ће се ти преговори наставити. Наша коалиција увек ће наступати јединствено, независно од партнера са којима будемо преговарали – каже за „Новости“ Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије.

Уколико демократе, ипак, буду упорне да са СПС направе већину из делова „Преокрета“ и УРС, моћи ће вероватно да рачунају на четири посланика СПО и два Маје Гојковић. Са њима би, уз националне мањине, имали свега 124 посланика, пошто Риза Халими, Никола Тулимировић (НОПО) и Емир Елфић („Све заједно“) још одбијају да подрже тај аранжман. Зато се спекулише да би ДС могао да „откине“ од Динкића и два мандата која има Бошко Ничић. Он то за „Новости“ децидирано демантује:

 

– Нећу напустити Динкића. Заједно ћемо одлучити о будућој коалицији. Лично сам за сарадњу са ДС, али видећемо шта ће донети преговори.

 

Динкићеви више јавно не искључују да су могући преговори са напредњацима, а званично истичу да су им битни програмски циљеви:

 

– За нас је најважнији програм будуће владе и озбиљан план како да се земља спасе од пада у провалију. Што се односа са ДС тиче, не коментаришем личне анимозитете – каже нам Сузана Грубјешић, члан управе УРС.

 

На наше питање да ли би они ушли у владу са ДС, ако Тадићеви буду захтевали да у њој не буде Млађан Динкић, Грубјешићева је одговорила:

 

– Таман посла. Како то неком може да падне на памет!

 

Лидер напредњака Александар Вучић не крије да они из дана у дан додају гас у постизборним комбинацијама.

 

– Једина легитимна влада је она у којој би био СНС. Она би била способна да обезбеди почетак преговора са ЕУ и једино би била кредибилна да се суочи са корупцијом и економским тешкоћама у земљи. Али ми сигурно нећемо владу састављати преко медија – рекао нам је Вучић.

 

Према још једној незваничној калкулацији, напредњаци би у случају формирања већине могли да придобију и подршку посланика ДСС.

И на крају када се све сабер, да Дачић хоће била би нова Влада већ данас, а пошто је нема, да ли то СПС припрема терен за нове изборе?

 

(Новости) и Дејан Петар Златановић