Прочитај ми чланак

Рударе: Наставља се протест Срба против албанске окупације

0

Рударе: Протест Срба против шиптарских институција
Они су поручили да неће дозволити да на северу покрајине заживе приштинске институције. Протест је синоћ одржан поводом годишњице акције специјалних јединица косовске полиције РОСУ за преузимање административних прелаза Јариње и Брњак, због чега су Срби поставили барикаде на путевима.

Срби, представници ове две општине са севера Косова и начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић прво су се упутили у протесну шетњу од раскрснице у Рудару, у општини Звечан, до металног крста који су подигли прошлог лета на магистралном путу Лепосавић-Звечан-Косовска Митровица.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је обраћајући се окупљеним Србимаа да је „народ спречио да север Косова и Метохије прошлог лета буде окупиран".

Он је оптужио шефа београдског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића да је на терену грађанима причао једно а у Бриселу испреговарао нешто сасвим друго. Миловић је истакао да стратегија по питању Косова и Метохије мора бити заједничка.

"Подржавамо став новог председника државе да се платформа и стратегија за одбрану Косова прави у републичком парламенту, да се у будуће разговоре укључе Срби из покрајине, да се процес преговарања пренесе под окриље УН”, подвукао је Миловић.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је истакао да је жеља Срба са Косова и Метохије да остану да живе у покрајини и буду равноправни градјани Републике Србије.

Он је истакао да се КФОР прошле године 25. јула па "надаље окренуо против Срба, стао на страну Албанаца" и труди се да "одради оно што Приштина 12 година није могла".

Пантић је поручио да приштинске власти неће успети да интегришу север покрајине у шиптарске институције јер Срби то не желе и никада неће на то пристати.

„Позивам Приштину и међународну заједницу да схвате да се силом, насиљем, једностраним акцијама Србима не може наметнути ништа. Једини начин да се проблем реше јесу разговори, договори, компромис којим ће бити задовољни и Срби и Албанци. Спремни смо да разговарамо са Албанцима и медјународном заједницом од које тражимо да буде посвећена томе да решењем које буде постигнуто буду задовољни и Срби и Албанци’, подвукао је Пантић.

Начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић рекао је да народ шаље поруку медјународној заједници, Приштини и Београду са овог скупа да нису одустали од својих циљева.

“Тражимо само да останемо овде под пуним суверенитетом и територијалним интегритетом Републике Србије. Имамо институције Републике Србије које су гарант опстанка на овом простору”, казао је Недељковић и позвао органе државе Србије да наставе да јачају те институције.

 

(КиМ)