Прочитај ми чланак

Председник Николић: Црквени спор између СПЦ и непризнате Македонске цркве може да се реши

0

До договора између СПЦ и Македонске православне цркве (МПЦ) може да дође ако се у решавање проблема укључе обе државе, каже председник Србије Томислав Николић

Отворени разговори две државе могу утицати да се дође до најбезболнијег решења проблема између две цркве, рекао је Ниолић у интервјуу за два македонска медија, ТВ Сител и листу „Вечер“, који ће у целини бити објављен наредног викенда.

„Ја предлажем да седнемо да разговарамо: Какав је однос Македоније према Српској православној цркви и какав је однос Српске православне цркве према Македонији. О томе шта је Македонска православна црква и како може да постигне оно што жели. Ја вам кажем да све то могу да завршим, ако хоће да разговарају са мном и да ‘спусте лопту’, а ако неће, онда никада тај проблем неће да буде решен“, рекао је Николић у делу интервјуа објављеном на интернету. 

„Македонија није умела да реши тај проблем, можда није имала саговорника у Србији. Данас има саговорника у Србији с којим тај проблем може да реши и тај саговорник сам ја. Довољно поштујем Српску православну цркву и довољно ме поштују људи у Српској православној цркви да тај проблем можемо да решимо“, рекао је Николић. 

Досадашни став и српских и македонских власти је био да је спор између МПЦ и СПЦ црквено питање, које треба да решавају владике и тај проблем до сада није решен. 

Председник Србије, међутим, сматра да би укључивање обе државе и отворени разговори могли да доведу до најбезболнијег решења проблема, наводи ТВ Сител у изводима из интервјуа.

 

(Бета-Танјуг)