Прочитај ми чланак

Отворено кршење Устава: Канцеларија Војводине у Бриселу наставља са радом

0

Канцеларија Војводине у Бриселу наставиће рад у и после одлуке Уставног суда Србије којом је оспорен део надлежности покрајине, изјавио је данас покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

Напоменувши да то не значи непоштовање одлуке Уставног суда, у којој је наведено да представништва у иностранству може оснивати једино држава, Бугарски је у интервјуу „Дневнику“ истакао да та канцеларија није ни основана као представништво, него као испостава Покрајинског фонда за европске послове.

„Одлука Уставног суда јесте тако формулисана, али она не може имати за последицу да Војводина не буде представљена у Бриселу“, рекао је Бугарски и додао да војвођанска канцеларија у седишту ЕУ не само да не угрожава Републику Србију, него је у њеном интересу.

„Одлуке Уставног суда поштујемо, али покушавамо да сагледамо који су то инструменти који нам, ипак, омогућавају да наставимо да радимо то што смо и до сада радили у интересу грађана Војводине, а да с друге стране не повређујемо Устав“, објаснио је Бугарски.

Он је нагласио да „Војводина треба да има улогу у процесу преговора наше државе о приступању ЕУ“ и додао да ће то бити једна од тема разговора представника покрајинске и републичке владе.

„Војводина, као економски значајан регион Србије, са 38 одсто учешћа у извозу и 45 одсто страних улагања, као и са другим одликама, међу којима је мултикултуралност, треба да буде укључена у националне тимове за преговоре (са ЕУ) по поглављима“, сматра Бугарски.