Прочитај ми чланак

Од Вучића, а не од Дачића зависи да ли ће због гејева да буде рушен Београд?

0

Одржавање Параде гејева, која је заказана за 6. октобар, првенствено зависи од одлуке првог потпредседника Владе Србије и министра одбране Александра Вучића, јер он „држи“ безбедносне службе, па тек онда од премијера Ивице Дачића.

 Како нам је речено, Вучић има „главну улогу“ у одлучивању да ли ће ЛГБТ популација у Србији моћи да изађе на улице Београда и због тога да изазове немире. „Премијер Дачић нема проблем са таквим развојем ствари, јер већ има искуства у томе, али ипак одлука Вучића као особе која руководи државном безбедношћу преовладава“, наводе наши извори.

Зоран Драгишић, професор Факултета за безбедност, сматра да би Вучић требало да одлучи да ли ће Параду да забрани због јавног морала или да дозволи њено одржавање.  Ако је забрани, имаће проблема са Европском унијом, а ако је дозволи, са већим делом становништва“, указује Драгишић за Данас.

Да подсетимо, на питање новинара премијеру Србије, током посете Врању, да ли ће бити Параде,  Дачић је недавно одговорио да ту нису у питању људска права, већ безбедност људи. „Има земаља где нема геј параде па су чланице Европске уније. Изем ти такву Унију у којој је геј парада улазница“, рекао је Дачић. Он је додао и то да нема разумевања ни за „психопате који прете да ће поубијати учеснике геј параде“ и који кажу да Прајда неће бити.

Непосредно пре Дачићеве изјаве огласио се и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма, који је рекао да ће Парада бити отказана из безбедносних разлога. И посланик Српске напредне странке Маријан Ристичевић погрдно је говорио о организаторима Прајда у републичком парламенту, рекавши да „ако им ја дођем, то ће бити велики безбедносни ризик, мораће да дође још 200 припадника обезбеђења, а уколико и даље желе да тамо дођем, ја им стојим на располагању заједно са својим обезбеђењем“.

Организатори Прајда имају подршку бројних невладиних организација који се финасирају из иностранства, светских звезда из шоу бизниса које су и саме ЛГТБ особе, али и Поверенице за заштиту равноправности. Како је саопштено у понедељак, у оквиру Недеље поноса, која ће бити одржана од 2. до 6. октобра када би требало да се одржи шетња кроз Београд, биће организовано неколико панел-дискусија, пројекција филмова, концерата, изложби, журки и предавања.

(Данас, србин.инфо)