Прочитај ми чланак

„Елдепеизација“ демократа или Тадић као нови Чеда

0

Председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је данас да би, да је на месту председника Србије Томислава Николића, отишао у Вуковар и Сребреницу и нагласио да великосрпске идеје из Николићевих мисли и речи морају нестати.

Ако се, поред констатне Тадићеве маније да се „испричава“ Хрватима и Шиптарима, дода и његово недавно руковање са шиптарским терористом Хашимом Тачијем у Дубровнику, постаје јасно какву ће политику водити Демократска странка у наредном периоду.

Борис Тадић не прихвата да је политички мртав, па је уз благослов са Запада, пронашао начин да му глава остане изнад површине – „елдепеизацијом“ своје партије! Сада је јасно као дан да ће Тадић из опозиције деловати као ЛДП, односно да ће жути табор, који се представљао као странка левог центра, убудуће постати оштар критичар свега српског у стилу Чедомира Јовановића.

Овакав сценарио би можда довео и до припајања ЛДП-а Тадићевој Демократској странци, а није искључено да један део руководства жутог табора изађе из ДС и оснује своју партију.

То би практично значило да би СНС заузео празан просор на центру (настао „елдепеизацијом“ ДС), па неће бити чудо ако напредњаци буду звучали као демократе у претходне четири године. Растакање патриотске политичке сцене у Србији се, по свему судећи, наставља…

„Очекујем од Николића да води рачуна о интересима српског народа, што значи да великосрпске идеје морају нестати из његових мисли и речи“, рекао је Тадић у интервјуу за хрватски „Глобус“.

Како је рекао лидер ДС, треба направити искорак, пружити руку, извинити се. Тадић је такође додао да би било корисно да се састану Николић и хрватски председник Иво Јосиповић.

На питање да ли је коалиција СПС и СНС, на коју се с великим опрезом гледа у Хрватској и међународној заједници, опасност за стабилност региона, Тадић каже да би био срећан кад се то не би десило због великог напора који је уложен у стабилизацију региона.

„Све што сам лично радио било би поништено и био бих несрећан кад би црвено-црна коалиција имала такве ефекте на стање у региону“, рекао је он.

„Апелујем на лидере црвено-црне коалиције да буду суздржани и да ни по коју цену не поништавају достигнућа у региону“, рекао је он.

Говорећи о Косову, Тадић је рекао да је Србија у извесном смислу прихватила реалност да је Косово самостално и да чак ни током преговора није имала намеру да Косово учини несамосталним већ је желела да се дефинише правни оквир те самосталности.

Према његовим речима, Србија више нема никакве институције нити инструменте којима би управљала било каквим процесима на Косову.

А. Димитријевић