Прочитај ми чланак

ДСС: Уставни суд да спречи бриселске уредбе

0

НАЈАВА владе да ће договоре које је бивши шеф преговарачког тима Борислав Стефановић постигао са Приштином третирати као међународне и да ће преузети њихово спровођење, актуелизовала је полемике у јавности о уставности одлука које је донела претходна влада.

 Демократска странка Србије за викенд је обновила своју намеру да ће поднети иницијативу Уставном суду да стави ван снаге уредбе које су настале на основу споразума из Брисела , а њен лидер Војислав Коштуница је навео да ће тражити да се обустави „спровођење свих аката и радњи које проистичу из ових споразума док траје поступак оцене уставности да не би настале дугорочне штетне последице“.

 Председник посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић објаснио је за „Политику“ да ће ова странка тек видети да ли ће свој акт насловити иницијативом или захтевом овлашћеног предлагача, јер он обавезује Уставни суд да реагује брже, док реаговање на иницијативу може да се одлаже у недоглед.

 „Сада је ствар отишла доста далеко, ова влада наставља политику претходне владе, а не мора. По нашем мишљењу, она није дужна да спроводи оно што је претходна закључила, јер то нису државне обавезе нити имају правну подлогу за то“, каже Самарџић и објашњава да су уредбе неуставне и противзаконите „јер уређују материју непознатог порекла , као НЛО“.

 „Нама је пало на памет да је најједноставније за државу и за политичке странке које воде државу, дакле владу, да провери уставност и законитост на Уставном суду“, каже Самарџић.

 Потпредседник ДСС-а каже да није сигуран да ће сада чекати доношење преосталих уредби, него ће највероватније поднети на ове постојеће.

 „Сачекаћемо још пар недеља да видимо да ли ће нова влада по налогу Брисела донети уредбе о још преостала три договора, а ако не онда ћемо поднети на ове постојеће“.

 Самарџић је рекао да још нису одлучили да ли ће то учинити као странка, у том случају би упутили иницијативу, или као посланички клуб, односно група посланика из скупштине која може да поднесе захтев за испитивање законитости.

 „Ова друга могућност је боља и могуће је да ћемо то учинити, али то још нисмо одлучили“, закључио је Самарџић.

 

(Факти)