Прочитај ми чланак

ДСС: Поднели смо захтев Уставном суду да се изјасни у вези бриселског споразума

0

DSS-logo-(Танјуг)
Посланички клуб Демократске странке Србије и још четири посланика покренули су данас поступак за испитивање уставности и законитости споразума о нормализацији односа с Приштином, изјавио је шеф посланичког клуба те странке Слободан Самарџић.

„ДСС континуирано ради на одбрани Устава, а конкретно Косова и Метохије као саставног дела Србије. Овај поступак је покушај да се Уставни суд Србије, као најмеродавнији орган за заштиту уставности и законитости, позабави још једним текстом – споразумом о нормализацији односа с Приштином“, рекао је Самарџић новинарима испред Уставног суда Србије.

Међу посланицима који су данас поднели предлог била су и два посланика Српске напредне странке – Марјан Ристичевић и Миодраг Николић, као и двоје самосталних посланика Никола Тулимировић и Борислав Пелевић.

Самарџић је оценио да тај споразум директно крши Устав и законе Србије, а афирмише „Устав и законе лажне државе Косово“.

„То је недопустиво са становишта виталних државних интереса, а реч је заправо о предаји КиМ Албанцима, посредством овог споразума и због тога ДСС овог пута покушава да покрене поступак“, нагласио је Самарџић.

Он је подсетио да Уставни суд већ има такав предлог на столу од октобра прошле године – предлог за испитивање уставности и законитости уредби Владе Србије које су унете у правни систем кроз споразуме који су настали у време када је на челу преговарачког тима Србије у техничком дијалогу био Борислав Стефановић.

„Уставни суд Србије није се прославио са овим предметом. Он је застао с његовим поступком и испитивањем и сматрамо да то није часно за овај суд и дајемо му још једну прилику да испита овај споразум који врви од кршења Устава Србије“, оценио је шеф посланичког клуба ДС С-а у Скупштини Србије.

Према његовим речима, сада је најважније да Срби остану јединствени у свом отпору и треба да се „одупру манипулацијама владе и власти и не поклекну пред њиховим притисцима и претњама“. 

„Срби на Косову су јединствени и то показује данашњи састанак председника четири општине (са севера Косова), а то ће показати и митинг 10. маја и потоња иницијатива о референдуму“, закључио је Самарџић.