Прочитај ми чланак

Двери: Српске интеграције немају алтернативу!

0

Да ли ће потези нове Владе личити на политику Тадићевог режима? Који су стратешки циљеви спољне политике Србије?  Одговоре на ова, али и друга питања, редакцији „Србин.инфо“ дао је Немања Недељковић, члан београдског руководства  Двери, који је у разговору за наш портал представио постизборне активности и циљеве овог покрета.

Владу ће, по свему судећи, да формирају коалиције СНС-СПС-УРС?

– Највероватније, међутим не треба се изненадити и ако се догоде неке крајње неочекиване коалиције попут СНС-ДС. Сведоци смо последњих година великих

турбуленција, како на светској, тако и на домаћој политичкој сцени. Ова коалиција је већ склопљена у неким општинама у Србији. Последња је била Раковица. Међутим, изгледа да ће се ипак договорити СНС-СПС-УРС.

Какав је став Двери о будућој Влади, с обзиром на то да сте указали на бројне изборне нерегуларности и крађу гласова?

– Пре свега, захтевамо од будуће владе да испита изборну крађу. Такође, видећемо како ће се носити са унутрашњим, спољним и економским проблемима.  Све извеснији су проблеми у Војводини и Рашкој. ЛСВ све јаче покреће идеју сепаратизма и отцепљења Војводине, док се у Рашкој спрема ''косовски''

сценарио. Досадашња влада није успела да се избори са тим проблемима вероватно и зато што су креатори тих идеја и седели у тој истој влади. Зато од новог руководства тражимо чврст став према свим сепаратистичким претензијама. Залађемо се за укидање аутономне покрајине Војводине и ако Бог да, ускоро и Косова и Метохије. Желимо јаку унитарну државу са развијеним локалним самоуправама. Када говоримо о спољној политици, нова влада ће изгледа бити поларизована на руски и енглеско-амерички фактор. У том случају поквариће се планови немачког фактора са ДС, као главним представником њихове политике у Србији. У сваком случају, Двери ће се увек борити за српске интеграције и смањење страног утицаја на домаћу политику.  То не значи да нова Влада од Двери неће имати подршку у одбрани државних интереса.

Србији предстоји изузетно тежак економски период?

– Код економије постоји круцијални проблем, који се зове Млађан Динкић. Крајње је апсурдно да земљу из кризе ваде они који су је створили или који нису умели да се носе са њом. Још већи је апсурд што се они представљају као једини спаситељи јер преузимају велику одговорност на себе. Да ли би сте ви дали тровачу да вас лечи? У Србији је потребно урадити корените економске промене за које ова влада, као ни претходна, није способна због разних интереса. Темељ новог економског поретка је реалнија и хуманија расподела новчаних средстава.

 

Први пут сте учествовали на изборима у Србији и упркос медијском мраку освојили велики број гласова. Статистике говоре и да сте имали најуспешнију Интернет презентацију у изборној трци, као и подршку младих и образованих људи. Који су даљи планови покрета Двери?

– Што се резултата тиче, према статистици режима ми смо освојили 4,28 одсто, а према реалним резултатима имали смо преко 200.000 гласова, што јасно показује да смо прешли цензус. Прешли смо цензус у 11 општина, а у Чачку освојили преко 15 одсто гласова. Ипак, на мајским изборима се догодила велика крађа, којој је посвећен и наш нови број часописа Двери Српске. С друге стране, резултати нас храбре, јер показују да је у Србији сазрело време за једну нову политику и да народ жели нове људе на политичкој сцени. Интернет кампања Двери је била најбоља до сада интернет кампања у Србији. Наш сајт је у финишу кампање бележио до 40.000 јединствених посета дневно. Успели смо да створимо интернет герилу, коју су чинили обични људи, а не плаћени преофесионалци. Наравно, главни разлог снажне кампање на интернету је тај што иза људи који су је радили, стоји некорумпирани покрет са људима чистих биографија и здравом идејом. Двери настављају борбу за остварење Новог народног договора који смо представили у кампањи. Тренутно радимо на реорганизацији структуре Покрета и анализирамо досадашњи рад, како би већ од средине августа кренули са активностима и кампањама.

Медијска ситуација у Србији је гора него у време Милошевићевог режима, а покрет Двери је можда и највећа жртва тог медијског мрака?

– Стање медија у Србији је катастрофално, јер не постоје опозициони медији као деведесетих. Једини алтернативни и герилски медији су ови попут вашег и сличних сајтова. Двери су, ако не највеће, онда међу највећим жртвама медијског мрака. Постојимо 13 година, урадили смо до сада хиљаде акција, а још увек има оних који не знају за нас. За то су одговорни медији. Двери су одлучиле да се против медијског мрака боре, као и против свих осталих негативних појава друштву. Зато смо се и одлучили за улазак у политику. Парламент је једино место одакле можемо да делујемо, да укажемо на проблеме и да их решавамо.  За сада радимо оно што смо радили свих ових 13 година, а то је да умрежавање алтернативних и антиситемских покрета, удружења, организација, сајтова, часописа. То се зове права српска мрежа.

Да ли очекујете да ће се у наредном периоду појачати притисак ЕУ и НАТО на Србију да призна окупацију Космета?

– Притисак је неминован и тога сви у држави морају да буду свесни. Смањење утицаја страних амбасада, уклањање страних обавештајних слжби из државних институција, економско јачање, покретање привреде, јачањем војске и полиције, развијањем културе и васпитања нових генерација је један од модела јачања сопствене нације која ће моћи да се носи за изазовима новог доба. Наравно, нашем народу треба понудити алтернативу за ЕУ и НАТО и променити смер спољне политике. Мислим да би требало да се прекине срадња са ЕУ, и да сe сарадња пребаци на државе нације, односно појединачне државе. Сарадња је потребна само са оним земљама које нам не отимају Косово и Метохију, које не стоје иза пљачкашких приватизација, које нам не уништавају војску и не купују земљу. Будућност би требало да тражимо у Евроазијској унији, као и сарадњи са Организацијом за колективну безбедност и сарадњу и земљама БРИК-а.

Али, готово све наше парламентарне странке имају проевропску политику, па чак и СНС?

 – ЕУ је прошлост и бајка, која ће се у крвавим околностима распасти. И већ се распада. Једно је економска сарадња са појединачним државама са Запада, а друго су стратешки циљеви спољне политике. А они би за све странке требало да почивају на принципу да само српске интеграције немају алтернативу и да су српски интереси изнад свега. То је управо принцип Двери.