Прочитај ми чланак

Дачић брани Кркобабића од напада Самосталних синдиката

0

Мандатар Ивица Дачић не очекује промене договора коалиције око СПС-СНС-УРС о Влади, али каже да је отворена могућност да се још неке странке укључе у већину.

Он је истовремено поручио да ће договорена динамика у процесу формирања нове Владе бити испоштована. То значи до септембра има да се договарају, јер август је време годишњих одмора.

Дачић је рекао да би 23. јула требало да буде настављена конститутивна седница републичког парламента, на којој ће бити изабрани председник и потпредседници Скупштине и радна тела парламента.

Након тога би, како каже, требало да буде одржана друга седница, тематски везана за доношење закона о министарствима и о Влади. После тога ће сви да оду пар недеља на море, има се, може се.

"Равномерни регионални развој"

Мандатар за састав нове владе Ивица Дачић изјавио је данас да ће се залагати за равномерни регионални развој Србије по територијалном принципу, без привилегованих средина и да нова Влада мора посветити пуну пажњу развоју неразвијених подручја. "Не желим да стварам политику чију ћемо реализацију почети развојем најразвијенијих крајева Србије", поручио је Дачић, након што је завршио учешће у "Дринској регати" у месту Горња Трешњица. И не треба, када је у тим деловима Србије најгое прошао на изборима СПС.

Мандатар за састав Владе и лидер социјалиста најавио је за наредни викенд, не прецизрајући датум, седницу Главног одбора странке, на којој ће бити донета и коначна одлука о персоналним решењима, односно о формирању владе, а за 17. јул – обележавање 22 године постојања СПС. А дотле ће се многи у СПС-у горети на сопственој ватри амбиције и сујете јер базен је тесан, а сви би да су у води иако већинапојма нема да плива.

Дачић је новинаре у Горњој Трешњици, код Љубовије, на одмаралишту Дринске регате у којој је учествовао, подсетио да је Председништво СПС своју одлуку већ озваничило прихватањем предлога о формирању владе коалиције странака око СПС са СНС и УРС и додао да не очекује да ће бити било какве промене.

Он је поновио да је јуче разговарао са лидерима СДПС и СДА Расимом Љајићем и Сулејманом Угљанином и најавио да ће се у понедељак састати са председником СВМ Иштваном Пастором у циљу преношења његове идеје да им представи програм и циљеве будуће Владе коју ће водити, без обзира на то да ли они желе да чине парламентарну већину. Тада ће и националне мањине сазнати шта је још остало нерасподељено у државној управи, па ће моћи да одлуче да ли им је то довољно или није да би били део Владе.

"Не очекујем да сви они буду део парламентарне већине, али очекујем да након разговора који смо имали ја и вршилац дужности председника СНС Александар Вучић, разговарамо и о тој могућности", рекао је Дачић.

Он је додао да је значајно то што ни Љајић ни Угљанин нису имали различите ставове у вези са програмом будуће владе који је представљен у коалиционом споразуму СНС, СПС-ПУПС-ЈС и УРС.

"Напротив, и један и други су се веома позитивно изјаснили о програму и циљевима нове владе, а да ли ће они чинити парламентарну већину, то ће, на пример, у случају господина Љајића зависити од разговора с Демократском странком", рекао је Дачић.

"У договору са напредњацима и осталим партнерима у коалицији у наредним данима разговараћемо и са другима, да би се уверили на који начин и да ли се још неке странке могу укључити у парламентару већину", најавио је Дачић.
"Некоректан став СССС према Кркобабићу"

Дачић је оценио некорисним и некоректним став Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) да председник ПУПС Јован Кркобабић не треба да буде потпредседник Владе и министар рада и социјалне политике.

СССС је јуче саопштио да функцију потпредседника владе и министра рада и социјалне политике треба да обавља "неко млађи, храбрији и способнији" од Кркобабића. Реагујући на тај став, Дачић је истакао да је коалиција СПС-ПУПС-ЈС опредељења за изградњу друштва социјалне правде и да је у протеклом периоду управо Кркобабић био тај који је инсистирао на правима пензионера.

"Кркобабић је, поред тога, иницирао и повезивање радног стажа за раднике, а такође је инсистирао на неприхватању захтева који су долазили од ММФ у вези са замрзавањем плата, подизањем броја година за одлазак у пензију…", навео је он. Другим речима,популарни Крка шири своје бирачко тело, са пензионера скаче и на државне службенике, као и на будуће пензионере.

Управо због тога, сматра лидер СПС, не треба тако реаговати, нити на тај начин стварати проблеме, с обзиром да "се не одређује на овакав начин ко ће бити минстар".

"Наша коалиција је на изборима освојила 560.000 гласова и то је једини параметар и критеријум за кадровска питања у следећем периоду", казао је Дачић новинарима током учешћа у "Дринској регати".

Према његовом обећању, једна од првих активности као будућег премијера биће управо разговор са социјалним партнерима – синдикатима и привредницима о начину на којим им држава може помоћи да се остваре права радника и свих других категорија становништва који су социјално угрожени,.

"Управо зато мислим да није потребно изазивати конфликте и сукобе, већ се договорити око конкретних решења у будућем периоду", поручио је Дачић.

(Б92, Д.П.З.)