Прочитај ми чланак

Весна Пешић: Не верујем да ће ДС и СПС формирати владу

0

 

Нови Сад – Социолог Весна Пешић, једна од бивших лидера ДОС-а и челница Грађанског савеза, а потом функционер ЛДП-а, сматра да се коалициони рецепт остварен на нивоу Београда, где су ДС и СПС формирале власт, неће пресликати на републичку владу. По њеном мишљењу лидер СПС-а Ивица Дачић, „има идеју да промени страну”.

 

„До јуче ми се некако чинило да је коалиција између ДС-а и СПС-а договорена. Мислим да нисам грешила када сам рекла да су се они много раније били договорили да коалиција после ових избора буде ДС-СПС-ЛДП и, евентуално, УРС ако пређе цензус” изјавила је Весна Пешић у емисији „Један на један” РТВ-а.

 

„Тај договор је, каже Пешићева, трајао иако су лидери поменутих странака наступали као самостални играчи, у ствари сви су радили за једну исту ствар да иза тога направе коалицију”.

 

Међутим, на основу Дачићевог понашања претходних пар дана Весна Пешић каже: „Не бих рекла да је он задовољан да остане у коалицији са ДС-ом” и да има утисак да он чак има „некакве даљње идеје да евентуално промени страну”.

 

”Дачић је, подсећа Пешићева, тражио да у владу уђе и Млађан Динкић, али се, након полемике између Динкића и ДС-а, после „напада у Куриру” ” на лидера УРС-а и бившег министра екомоније, („сви знамо, ако се не понашаш како треба онда узму да те нападну за нешто у Куриру”), одстранила могућност да Динкић буде у тој влади.

 

Дачић је, према оцени Пешићеве, инсистирао да и Динкић уђе у Владу зато што не жели да остане сам са ДС-ом и ЛДП-ом, који су се, како каже, „сојузили” у једну заједницу, при чему би он имао 44 „против” 88 њихових посланика.

 

„Дачић је хтео да направи некакав баланс, а имам утисак да он чак има некакве идеје да евентуално промени страну,”изјавила је Весна Пешић.

 

Избором Томислава Николића за председника државе се, према оцени Пешићеве, доста тога променило.

 

„Кад је Николић изабран за председника ми смо стално видели на екрану како нас обавештавају како су мала овлашћења председника државе. Ја сам се запитала па што нас нисте обавестили кад је Борис Тадић био председник колика су му овлашћења. За мене је то већ некакав успех, да знамо колика су овлашћења председника, а шта ради влада. У претходном периоду ми уопште нисмо имали владу зато што је владу узурпирао Кабинет председника Републике. Цветковић-влада није могла ништа да ради док не пита Кабинет, а да не кажем шта је са судством. Елементарно правило модерне државе каже да парламентарна, извршна и судска власт треба да се раздвоје, а у личности председника се спојило све. Сада то више није могуће”.

 

„Требало би сад да видимо и то неко друго лице Србије, и ту Србију која је „дубинска”, која није само из „круга двојке” и са Дорћола. Да видимо како изгледа и како ти људи мисле”, рекла је Пешићева:, наглашавајући да ће јавност имати пуно шансе да врши притисак на нову власт. Власт од 2008. је, каже она, била катастрофална, и због тога је кажњена на изборима.

 

„Зашто Николићу дајете шансу на месту председника, а Тадићу на месту премијера, имам утисак, да не желите да дате шансу?”, питала је водитељка емисије.

 

„Тадић је већ имао шансу осам година”, одговорила је Пешићева, додајући да је спорно питање и Тадићевог кандидовања за место председника по трећи пут иако Устав јасно каже да председник може бити само два мандата.

 

За стање у коме се налазимо, од 2008. до сада највећу одговорност сноси ДС као стожерна странка власти и Тадић, као њен лидер и губитник на изборима не би требало да буде премијер, категорична је Весна Пешић.

 

„Не само што није демократско правило, да неко скаче са једне функције на другу, него због тога што ни психолошки тај човек више не може да има довољно самопоуздања да води владу. Он сам са собом то не може да превазиђе”, изјавила је Пешићева додајући да ни Дачић више не уважава Тадића, „јер је губитник.”

 

(РТВ)