Прочитај ми чланак

Борис Тадић поручује Томиславу Николићу да буде Квислинг

0

Да сам на месту председника Томислава Николића, отишао бих у Вуковар и Сребреницу, рекао је председник ДС-а Борис Тадић у интервјуу за хрватски Глобус. Тадић је рекао и да је Србија, у извесном смислу, прихватила косметску реалност, као и да његово руковање са Тачијем олакшава наредни корак Николића – сусрет са председницом Косова.

Председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је данас да би, да је на месту председника Србије Томислава Николића, отишао у Вуковар и Сребреницу и нагласио да великосрпске идеје из Николићевих мисли и речи морају нестати.

„Очекујем од Николића да води рачуна о интересима српског народа, што значи да великосрпске идеје морају нестати из његових мисли и речи“, рекао је Тадић без стида и срама у интервјуу за хрватски Глобус.

Тадић је рекао да су се код Николића десиле неке промене које он мора потврдити и делима. Треба направити искорак, пружити руку, извинити се, рекао је лидер ДС-а и додао да би било корисно да се састану Николић и хрватски председник Иво Јосиповић.

Тадић је рекао и да је за пораз на изборима најодговорнији он сам, као и да је крив што многи у Србији нису изашли на изборе.

„Као председник државе нисам имао увид у све шта се дешавало око мене и зато је добро да као кибицер са стране осмотрим шта се дешава у Србији“, рекао је лидер ДС-а.

На питања да ли сматра своју политику промашеном јер Србија сада нема ни Космет ни ЕУ, Тадић је рекао да је уверен да Србија може имати и једно и друго, али да ни часа није мислио да ће Србија интегрисати косметски простор на начин како је то било у време Милошевића.
На питање да ли је коалиција СПС-а и СНС-а, на коју се с великим опрезом гледа у Хрватској и међународној заједници, опасност за стабилност региона, Тадић каже да би био срећан кад се то не би десило због великог напора који је уложен у стабилизацију региона.

„Све што сам лично радио било би поништено и био бих несрећан кад би црвено-црна коалиција имала такве ефекте на стање у региону“, преноси Танјуг речи лидера демократа.

Тадић апелује на „лидере црвено-црне коалиције да буду суздржани и да ни по коју цену не поништавају достигнућа у региону“.

Све урађено са Јосиповићем може бити доведено у питање

Говорећи о односима с председником Ивом Јосиповићем, Тадић је рекао да све што су њих двојица до сада урадили може бити доведено у питање.

„Да ли је изгубљено, тек ћемо видети јер се без српско-хрватских односа не може решити конфликтност региона“, навео је Тадић.

Он је такође изразио разумевање за образложење Јосиповића зашто није дошао на Николићеву инаугурацију.

„Било би боље да је дошао, али не могу му замерити јер ни ја нисам дошао на његову инаугурацију због присуства  председника такозване државе Косова“, додао је Тадић.

Говорећи о Косову, Тадић је рекао да је Србија у извесном смислу прихватила реалност да је Космет самосталан и да чак ни током преговора није имала намеру да такозвану државу Косово учини несамосталним већ је желела да се дефинише правни оквир те самосталности.

Према његовим речима, Србија више нема никакве институције нити инструменте којима би управљала било каквим процесима на Космету.

Истичући да шиптарски окупатори и њихови савезници имају стратегију полаганог корачања према пуној независности, Тадић је рекао да је тај интерес којим би био испуњен циљ Албанаца на Космрту легитиман и нико га не може порицати.

„Али и Србија има своје интересе на Косметуу где имамо своје грађане, своје културне споменике и свој државни интегритет. То не смеју заборавити ни друге земље региона, јер ако се прихвати демонтажа интегритета Србије, онда ће пре или касније моћи бити демонтиран цео регион“, рекао је Тадић.

Поводом негативних реакција на његов одлазак на Кроација самит и руковање с трговцем сроских људских органа Хашимом Тачијем и оптужбе дојучерашњег сарадника Ивице Дачића да је тако дао легитимитетшиптарском окупаторском премијеру, Тадић је приметио да „Дачић заборавља да је нови председник Србије у Бриселу најавио свој скори састанак с председницом тзв. државе Косово“.

Он с друге стране сматра да је та идеја председника Николића добра и даје му подршку за тај сусрет.

„Мој сусрет с косовским премијером може само олакшати тај нови корак на који се спрема Николић“, рекао је Тадић и додао да то не значи да Србија треба да призна независност Космета.

„Сматрам да у демократском дијалогу треба пронаћи решење које ће узимати у обзир интересе обе стране. И даље верујем да Космету не треба да се приступа по логици победника и пораженог“, закључио је Тадић.