Прочитај ми чланак

Ангела долази на вечеру код Вучића!

0

aleksandar-vucic-angela-merkel

Немачка канцеларка Ангела Меркел боравиће у Београду 7. или 8. јула, ексклузивно сазнаје “Ало!”. Меркелова ће о европским перспективама и интеграцијама Србије разговарати са председником Републике и председником Владе Србије, а како сазнајемо, предвиђено је и да се са премијером Александром Вучићем састане и на радној вечери.

Посета Меркелове договарана је приликом недавног Вучићевог боравка у Берлину. Оно што Немачка очекује како би отпочело отварање преговарачких поглавља је да се Београд и Приштина договоре о питању формирања заједнице српских општина и њених надлежности. Инсистира се такође на решавању проблема телекомуникација и енергетике, али је заједница српских општина приоритет, сазнаје “Ало!”.

Премијер је напоменуо да неће ићи у кампању за локалне изборе јер, како каже, кад је реч о СНС-у, о партијама не говори.

– Нека народ гласа на локалу за онога ко је радио добро и ко је радио лоше. Лошим градоначелницима уопште нећу да помажем. Толико о томе колико мене занимају партијски интереси – поручио је Вучић.

Посету Меркелове јуче је наговестио и сам премијер Вучић када је, одговарајући на питање да ли Немачка од Србије захтева да смањи ниво односа са Републиком Српском, рекао да за такав захтев никада није чуо, и додао да ми имамо закон и Дејтонски мировни споразум.

– Зар ви мислите да нама неко заиста може да нареди шта да радимо? Доћи ће Ангела Меркел па њу питајте – казао је премијер, нашаливши се да је „рекао нешто што није требало“.

Премијер је јуче коментарисао и платформу за Косово коју је предложио Томислав Николић, рекавши да је у питању озбиљан текст о којем ће се разговарати у државном врху и да ће се у јавност изаћи кад се буде сагледало колико је реалистична. Додао је да разуме Николића и да председник разуме у каквој се ситуацији налази Србија.

– С једне стране, суочава се с тим да европска и економска будућност зависе од тога да чините неке уступке које не бисте чинили и онда увек дођете у ситуацију да то морате да вагате и одмеравате. У томе је суштина озбиљног бављења политиком и зато сам уверен да ћемо наћи најбољи начин – рекао је Вучић, истакавши да ништа није Свето писмо, осим бољег живота за грађане Србије.

– Уверен сам да ЕУ не жели и неће пристати на укидање дијалога, иако то не пише у тексту, или да своју позицију сузимо дотле да не можемо на озбиљан начин да наставимо разговоре са косовским Албанцима – рекао је Вучић. Одговарајући на питање да ли Николићева платформа уноси раздор у СНС, премијер је рекао да, иако је на себе преузео све што у Србији нико није хтео да уради, он неће да се “свађа и препире с председником Николићем”.

– Немам енергију за страначке сукобе нити ме то занима, а ко год хоће, ја сам већ рекао да не мислим дуго да будем на челу СНС-а, ево, изволите, урадите шта треба за Србију – поручио је Вучић, додајући да је сигуран да ће будуће генерације, са великим поштовањем говорити о спроведеним реформама. Говорећи о предстојећем путу у САД, Вучић је рекао да би посета требало да траје шест дана, али да ће можда остати и краће због обавеза у Србији.
Подрум затрпан ђубретом

Говорећи о тежини ситуације у земљи, Вучић је нагласио пример дешавања у вези с млеком, када су, тврди, Божидар Ðелић и Бојан Пајтић направили криминални договор, најгори могући уговор о ССП-у, који “ми морамо да поштујемо, а исти ти сада само износе критике”.

– Претходници нам нису ништа оставили, чак ни подрум, али су и њега ђубретом затрпали. Због свега тога, много ми је важније оно што се дешава и што се ради у земљи него дешавања у иностранству – закључио је премијер. Пред пут у Албанију, Вучић је нагласио да је оптимиста и додао да тамо иде да гради добре односе.