Прочитај ми чланак

Америчке подле лажи као оправдање за геноцид над Србима

0

Први амбасадор САД у Загребу Питер Галбрајт каже да Америка не би дозволила Хрватима да изведу „Олују“ да Ратко Младић није претходно наредио Сребреницу.

Галбрајт каже да није изненађен ослобађајућом пресудом хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

„Да Ратко Младић, тај брутални кољач, тај безобзирни, луди убица, да он није наредио Сребреницу, ми не бисмо дозволили пад Крајине. Не бисмо дали зелено светло Хрватима за операцију ‘Олуја'“, рекао је Галбрајт у интервјуу за нови број „Недељника“.

На питање зашто су САД подржале Хрвате у чишћењу Крајине од Срба, Галбрајт је казао да ствари морају да се „ставе у историјски контекст“.

„Непуних месец дана пре Крајине догодила се Сребреница. Размере тог покоља постале су нам јасне негде око 25. јула, а у исто време наши људи на терену, као и хрватски званичници, убеђивали су ме да су Младић и Мартић кренули на Бихаћ. Бихаћ би, да је пао, био много гори од Сребренице. Тако да је пред нама, преда мном, био један тежак избор: да ли ћемо дозволити да се догоди још једна Сребреница или дозволити Хрватима да нападну Крајину“, казао је он.

Гајбрајт је, такође, рекао да би тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман (који је у међувремену преминуо) сигурно био осуђен у Хагу због свега што се догодило током и након „Олује“ и да би он радо сведочио на том суђењу.

„Правда би стигла и Туђмана, да је био жив. Убеђен сам да би га Трибунал осудио“, истакао је он, наглашавајући да не пориче да је тадашњи председник Хрватске знао за злочине против човечности.

„Туђман је, када су Срби отишли, учинио све да се они не врате. Многе куће су спаљене, многи људи убијени, посебно стари и немоћни“, истакао је бивши амбасадор САД.

„Да се Хрвати нису понашали у Крајини онако како су се понашали, да нису чинили злочине, убијали цивиле и палили њихове куће, можда би пала и Бањалука. Вероватно би имали нашу прећутну дозволу да наставе са војном акцијом“, казао је он.

Галбрајт је, у интервјуу који је објављен на сајту „Недељника“, истакао да се добро сећа свега што се догађало током и након „Олује“, а посебно дана када се попео на српски трактор у избегличкој колони након ове акције.

„Дан раније био сам у Сиску, кроз који је пролазила избегличка колона. Напала ју је маса грађана. Бацали су каменице, псовали. Био је ту и један новинар, који је радио за Асошиејтид прес. Написао је све што се догодило.

Читао сам тај текст и било ми је јако тешко. У њему је, између осталог, описано како је каменован аутомобил једне српске породице. У њему је убијено дете, мајка га је привијала на груди, мртвог“, рекао је Галбрајт.

„Одмах сам отрчао до Туђмана, рекао сам му да би у свакој демократској држави министар морао да буде смењен. Рекао сам му да то мора одмах да престане. Био је љут, и као да ме ништа није слушао. Онда сам му казао да ћу окупити новинаре и кренути у Петрињу, а да он размишља шта ће се десити ако, међу избеглицама, буде нападнут и амерички амбасадор“, кажао је Галбрајт.