Прочитај ми чланак

Шиптарска полиција мецима дочекала ходачаснике, српски младић са повредама опасним по живот!

0


Крвави Видовдан на Косову и Метохији! На  прелазу Мердаре јутрос је дошло до сукоба групе Срба, која је пошла на обележавање Видовдана на Газиместан, са припадницима шиптарске полиције и том приликом је повређено 20 особа, речено је Танјугу у МУП-у Србије.

Како је речено, 54 Срба је јутрос рано прешло административну линију на Рудници и Јарињу упутивши се мирно према Газиместану на обележавање Видовдана.

Њих је, међутим,шиптарска полиција, без икаквог разлога зауставила у нивоу Вучитрна и онемогућила им даљи пролазак захтевајући да се врате преко административног прелаза Мердаре, где је дошло до сукоба.

У јутрошњем инциденту групе Срба са припадницима косовске полиције на административном прелазу Мердаре коришћена је бојева муниција а једна особа је са тешким повредама опасним по живот колима Хитне помоћи из Прокупља пребачена у Ниш.

Од јутрос је забележено три инцидента на Косову и Метохији.

У сукобу су, како је речено, највероватније, коришћени сузавац, гумени и прави меци. По речима сведока, шиптарска је полиција прва припуцала тражећи од Срба да им предају све српске заставе.

Како је Танјугу јавио дописник из Куршумлије, од 13 повређених, троје је задржано у Здравственом центру Куршумлија, а 10 је пребачено у болнички центар у Прокупљу.

 

Срби се окупљају на Газиместану

 

Стотине Срба пристижу на Газиместан где се одржава централна прослава Видовдана, док их косовска полиција претреса и одузима сва обележја осим српских застава.

Како јавља репортер Агенције Бета, поједини косовски полицајци су веома груби и градјанима одузимају чак и шајкаче. Косовска полиција одузима и мајице са политичким натписима, па поједини остају наги до појаса. Појединци протестују због таквог поступања полицајаца, али инцидената нема.

Припадници Специјалне јединице су контролисали све Србе који су на Газиместан дошли из Грачанице, одузимана су им национална и верска обележја, као и мајице са „спорним принтовима“.Одузети предмети су бацани у јарак поред магистралног пута Приштина – Косовска Митровица, код скретања ка Газиместану.

Србима су одузимане и државне заставe.