Прочитај ми чланак

НОВИ РУСКИ РАЗАРАЧ НА НУКЛЕАРНИ ПОГОН ће имати ударну моћ крстарице (и фото-серијал)

0

ruski razarac 841

Разарач ће можда добити крстареће ракете „Калибар“ и „Оникс“, или њихове варијанте, уз морнаричку верзију С-500 ракетног система ПВО.

Разарачи на нуклеарни погон изграђени у Русији ће имати ударну моћ крстарице, рекао је новинарима у понедељак главнокомандујући Ратне морнарице РФ, адмирал Виктор Чирков.

Њихова тонажа ће значајно надмашити параметре претходника, додао је Чирков.

„Овај разарач ће имати знатно већу тонажу него његови претходници из Пројекта 956. Ударна моћ новог разарача ће бити упоредива са ударном моћи крстарице. У нови разарач ће бити имплементирана најновија достигнућа руског војно-индустријског комплекса у сфери аутоматизоване контроле“, рекао је Чирков.

Пројекат новог разарача, кодног назива „Лидер“, је у фази развоја у Северном развојном бироу у Санкт Петерсбургу. Раније је речено да би тонажа разарача могла бити између 10,000 и 15,000 тона (док је оних из Пројекта 956 до 8,000). Разарач ће можда имати „Каливар“ и „Оникс“ крстареће ракете, или њихове варијације, уз морнаричку верзију С-500 ракетног система ПВО.

Према изворима ТАСС-а, планирано је да флота добије 12 разарача новог типа. Извор из војно-индустријског комплекса је ТАСС-у пренео да се први разарач из овог пројекта не може очекивати пре 2023-2025. године.

Изузетни бродови руске Ратне морнарице

 

 

Извор: TASS: Russia – New Russian nuclear-powered destroyer to have striking power of cruiser — Navy commander
Превод: Ћирилизовано