Прочитај ми чланак

За мање од месец дана 12 деце повређено због петарди,троје остало без делова прстa

0

Само током новогодишње ноћи троје деце тешко је повређено због петарди и ватромета и они су остали без делова прстију шаке, каже др Ђорђе Крављанац из Института за мајку и дете

Троје деце изгубило је делове шаке у новогодишњој ноћи због коришћења петарди или ватромета, изјавио је др Ђорђе Крављанац из Института за мајку и дете.

Крављанац је рекао Танјугу да су они имали врло тешке повреде шаке са повредама прстију, тетива, нерава, крвних судова, коштаних структура.

Појачана контрола продаје петарди: Казне за нелегалну трговину пиротехником до 100.000 динара
Појачана контрола продаје петарди: Казне за нелегалну трговину пиротехником до 100.000 динара
„Дежурна екипа лекара радила је током читаве ноћи операције. Успели су да збрину ту децу и да реконструишу повреде, али су, нажалост, деца остала без делова прстију шаке. То је још један показатељ да петарде не би требало да се користе и поготово да деца не би требало да дођу у контакт са пиротехничким средствима“, поручио је Крављанац.

Додаје да су од 15. децембра прошле године до данас, укупно имали дванаесторо деце која су задобила повреде изазване петардама.

Он наводи да су у Институту за мајку и дете урадили научно истраживање према коме су у последњих 10 година, рачунајући и ову Нову годину, имали укупно 102 детета који су задобили повреде пиротехничким средствима.

„Од тога, 80 њих је лечено амбулантно у виду неких мањих опекотина или рана које су могле да се збрину амбулантним условима и отпуштени на кућно лечење. Двадесет њих је примљено у болницу, од тога је деветоро оперисано и то су биле тешке повреде шаке где су остали без делова прстију шаке“, навео је Крављанац.

Како је рекао, најчешћи узраст повређених је био између 12 и 16 година, односно то су деца у завршним разредима основне школе и првим разредима средње школе, а у више од 80 одсто случајева су дечаци.

Крављанац наводи да су приликом употребе пиротехничких средстава најчешће повреде шаке, с обзиром да им петарда експлодира у руци или баце петарду, она не експлодира, затим је узму и онда долази до повреде.

„Повреде шаке могу да буду или неке мање опекотине или повреде које захватају више структура шаке, где су и мека ткива и коштане структуре и на крају тој деци остаје трајни инвалидитет у смислу недостатка делова или више прстију шаке. Повреде могу да буду у облику опекотина које захватају различите делове тела и могу да се јаве повреде ока или повреде бубне опне. Некад се догађају и повреде лица, све зависи у каквим условима се користе та пиротехничка средства“, истиче Крављанац.

Он наглашава да у већини случајева, када су те повреде тешке, остављају трајне последице. Додаје да у већини случајева повреде настају у присуству родитеља, старатеља, односно оних који брину о деци.

Крављанац сматра да су апели и разговори у медијима о штетности коришћења пиротехничких средстава веома битни и наглашава да деца не би требало да имају било какав контакт са пиротехничким средствима.