Прочитај ми чланак

УЖИВО Србија тугује: Десет сахрана у једном дану; Испраћен омиљени чувар школе

0

Данас је други дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

На београдским гробљима биће сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару, као и и петорица момака који су страдали у пуцњави у Малом Орашју.

14:01

Допис Влади Србије

Удружење „Маме су закон“ данас је предложило је данас Влади Србије осам мера подршке деци, родитељима и читавом друштву у сузбијању насиља.

Како се наводи у саопштењу, предлаже се повећање броја обучених полицајаца посебно сензибилисаних за рад са децом, као већи број психолога и педагога у школама.

Од локалних самоуправа се очекује да формирају тимове у којима ће радити социјални радник, полицијски службеник, представник образовног система и родитеља, који ће помоћи у креирању индивидуалних видова подршке у превенцији насиља.

Предлаже се активно подстицање разговоре у породици, школи и свим другим приликама, како и борба против стигматизације оних који затраже помоћ.

„Маме су закон“ сматрају да треба увести предмет „емпатија“ у образовани систем по угледу на Данску, а како тај предлог није могуће лако и брзо имплементирати, наћи начин како да се кроз постојеће оквире организовања наставе посветимо развијању емпатије код деце и младих.

Међу предлозима је законско регулисање интернета као медиј, док се од традиционалних медија очекује већа одговорност у креирању и пласирању садржаја.

Предлаже се и строго санкционисање сваког директног или привидног ширења мржње, подстицања насиља и изопштавања рањивих и вишеструко рањивих и маргинализованих група грађана, као и оснаживање центара за социјални рад.

Из удружења напомињу да те мере предлажу „дубоко потресени због свега што се догодило, свесни туге, бола, страха, потребе да се друштво суштински мења, али и из осећања одговорности“.

„Овај допис у најбољој намери шаљемо Влади Републике Србије, са жељом да од Србије заједно стварамо емаптично, подржавајуће и добро друштво“, истиче се у саопштењу.

13:59

МУП: Лажан снимак тренутка убиства у школи „Владислав Рибникар“

Снимак који се појавио на друштвеним мрежама, а који наводно показује тренутак убиства у Основној школи „Владислав Рибникар“ је – лажан, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

МУП интензивно ради на идентификацији лица које је објавило овај лажни снимак, а који је додатно узнемирио грађане, наводи се у саопштењу.

12:45

„Помериле су се границе“

Мајка ученице Основне школе „Владислав Рибникар“ Татјана Саваресе каже да није приметила ништа чудно код ухапшеног К. К (13), као и да није био зависан од видео игрица.

Она је објаснила да је њена ћерка била другарица К.К. (13), те да су се они повремено виђали, а да су се познавали од јануара. Упитана да ли су тачни наводи из министарства да је дечак на полугодишту био пребачен у друго одељење, она је рекла за ТВ К1, да није истина да је пребачен због разлога који се наводе у медијима.

„Он није био злостављан. Био је вољено дете родитеља који су врхунски интелектуалаци, а такође је био вољен и од стране друштва“, објаснила је она. Сада се намеће да је он био злостављан и да није био вољен, рекла је Саваресе. „Нисам приметила ништа чудно и необично код дечака К. К (13). Он је био одличан ђак, и ишао је на такмичења из историје. Пристојан је“, истакла је она.

Објаснила је да дечак није дозвољавао њеној ћерци да пуши цигарете у његовом присуству. „Мени је одговарало да је држи далеко од тих ствари. Он није имао велико друштво, али није био зависник од игрица“, рекла је Саваресе.

Како је објаснила, мени је важно да моје дете настави живот са што мањим последицама, да и ја наставим са што мањим последицама, као и људи које волим и који су ми битни. „Много су се помериле границе испада“, закључила је она.

12:39 

Ухапшен због објаве да је следећа на реду пуцњава у Сремској Митровици

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сремској Митровици ухапсили су А. С. (22) са подручја града, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело угрожавање сигурности.
Он се терети да је на друштвеној мрежи поставио објаву са поруком да је следећа на реду, пуцњава у Сремској Митровици.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Сремској Митровици, наведено је у саопштењу Полицијске управе из Сремске Митровице.

12:28 

Застава ЦЕРН-а спуштена на пола копља поводом жртава масовних убистава у Србији

Европска организација за нуклеарна истраживања ЦЕРН саопштила је данас да је шокирана поводом масовних убистава у Србији у Основној школи у Беогарду, као и у близини Младеновца.

Генерална директорка ЦЕРН-а Фабиола Ђаноти рекла је да је, у знак поштовања према жртвама, застава те организације спуштена на пола копља.

12:14 

Девојчица приведена на разговор јер је исмевала убиства у школи

Припадници Министарства унутрашњих послова привели су на информативни разговор малолетну девојчицу која је на ТикТоку снимала себе, исмевала убиства осморо ученика и чувара у школи на Врачару и величала К.К. који је починио злочин, речено је Тањугу у МУП-у.

К. К. је среду у Основној школи „Владислав Рибникар“ пуцао и убио осморо деце и чувара, а ранио шест ученика и наставницу.

12:06 

Припремљен план интервенције у кризи за ОШ Владислав Рибникар

Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи „Владислав Рибникар“ припремили су План интервенције у кризи.

План предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, деци и родитељима, организован повратак и припрему деце за повратак у школу.

Организована стручна, индивидуална и групна подршка, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.

Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације.

У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одељења која су била најдиректније нападнута.

Ученици ће се на наставу вратити следеће недеље, по циклусима, почевши од среде, 10. маја, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.

11.30 – Говор свештеника на сахрани девојчице К.М. (14)

– Данас испраћамо пупољак који се још није ни расцветао. Рећи ћу неколико реци како свештеник и родитељ, данас се испраћа оно што је драже од очију. Ова девојчица није проживела живот да бисмо говорили о њеним делима и вредностима које је у животу учинила, тек је закорачила у живот не слутећи ништа. Данас би требало само плакати и цутати, а опет не смемо да ћутимо пред злом, требало би да се трудимо да се оно не умножи. Треба плакати над децом која нису ни осетила живот, а од њега излазе – одржао је говор свештеник на сахрани девојчице К.М.

11.20 – Потресни призори на Лешћу на сахрани убијеног чувара школе, Драгана Влаховића

Лешће сахрана Драгана домара

На Лешћу се такође увелико окупио велики број грађана уочи сахране Драгана Влаховића (51), убијеног чувара Основне школе „Владислав Рибникар“ на Врачару, који ће бити испраћен на вечни починак у 12.00.

11.10 – Више од 200 људи испред капеле на Новом гробљу

Више од 200 људи окупило се испред капеле на Новом гробљу да на вечни починак испрати девојчицу К.М. (14) коју је усмртио помахнитали другар из одељења на часу историје. Породица и пријатељи девојчице у сузама, белим цвећем, венцима и балонима послаће јој последњи поздрав и поруку да њу и њене другаре никада неће заборавити.

08:43

Батут издао препоруке: Како поступити и реаговати на трауматичне догађаје

07:28 

Застава Србије на амбасади у Вашингтону, на згради Мисије у Њујорку као и конзулатима у Њујорку и Чикагу спуштене су на пола копља због тродневне жалости коју је Влада Србије расписала након две велике трагедије у којима је убијено 17 људи, углавном деце.

У амбасади Србије и конзулатима у Њујорку и Чикагу отворена је књига жалости, у коју су се већ, како је речено Танјугу, уписали бројни чланови дипломатског кора, а међу првима амбасдори Хрватске и Кипра.

07:20 

Познато стање повређених у школи и код Младеновца

07:14 

Данас сахране четворо ученика и радника обезбеђења из ОШ Владислав Рибникар

На београдским гробљима данас ће бити сахрањено четворо ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“, док ће у Малом Орашју бити сахрањено пет особа које су страдале у пуцњави у близини Младеновца.

На Новом гробљу биће сахрањена М.К. у 11.30, као и М.А. у 15.30 часова, док ће А.Д. бити сахрањена на Новом Бежанијском гробљу у 15.15 часова.

Сахрана Е.К. биће одржана на Централном гробљу са почетком 12.30 сати, док ће припадник обезбеђења Д.В. бити сахрањен на Лешћу у 12.15 сати.

07:13 

Данас сахрана петорице младића у Малом Орашју

У Малом Орашју, данас ће бити сахрањена петорице момака који су страдали у пуцњави у околини Младеновца, а још три сахране заказане су за недељу.

07:13 

Папа Фрања упутио телеграм саучешћа за жртве масакра у Србији

Папа Фрања упутио је телеграм београдском надбискупу Ладиславу Немету, у којем је изразио саучешће и дубоко жаљење због жртава две масовне пуцњаве у Србији, у којима је убијено 17 људи, укључујући осморо ученика.

У телеграму, који је у име папа Фрање потписао државни секретар Свете Столице кардинал Пјетро Паролин, папа је пренео своје „искрено саучешће и упутио молитве свима који су погођени, како је навео, „овим бесмисленим актима насиља“, преноси Ватикан њуз.

Папа је рекао да је „духовно сједињен са људском тугом оних који оплакују смрт невиних жртава“.