Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ ЗА СКАНДАЛОМ У ПЕТРИЊИ: Уместо „српског весеља“- спомен плоча Туђману

0

У Петрињи је данас на градском тргу откривена спомен плоча покојном хрватском председнику Фрањи Туђману

У Петрињи је данас на градском тргу откривена спомен плоча покојном хрватском председнику Фрањи Туђману, у знак, како наводи Хина, захвалности и поводом годишњице његова посете Петрињи том граду пре 27 година, а на скупу су се чуле речи захвалности „бранитељима што нису допустили да се у Петрињи на овај дан одржи “некакав фестивал ојкања“ и “некакво српско весеље““.

Хрватска агенција наводи да је „почетком Домовинског рата, 25. августа 1991. године, хрватски председник доласком у Петрињу дао велику подршку бранитељима и становницима, јер је део петрињског подручја у то време већ био захваћен ратом“.

Наводи се да је свечаности у Петрињи присуствовао и министар хрватских ратних ветерана Томо Медвед, који је „истакао заслуге Фрање Туђмана за успоставу, одбрану и настанак самосталне савремене Хрватске“.

„Сачувајмо та постигнућа, чувајмо Хрватску као модерну савремену земљу у којој ће бити осигурана будућност младима“, поручио је Медвед.

Наводи се да су на свечаности још говорили заменица петрињског градоначелника Викторија Калеб, сисачко-мославачки жупан Иво Жинић и Миодраг Демо, изасланик загребачког градоначелника Милана Бандића, који је казао да „Петрињци заслужују бољи живот с обзиром на жртву коју су дали у Домовинском рату“.

Хина преноси да се Демо „уједно захвалио бранитељима што нису допустили да се у Петрињи на овај дан одржи “некакав фестивал ојкања““.

„На данашњи дан 1991. године овде је био хрватски предсједник, на данашњи дан 1991. године четници су почели да нападају Вуковар, а ми смо требали овде да имамо некакво српско весеље“, рекао је Демо, иначе одборник у загребачкој Скупштини странке Бандић Милан и председник тамошњег Одбора за ратне ветеране.