Прочитај ми чланак

Сабор СПЦ: Не сме бити посредног ни непосредног прихватања независности Косова

0

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да би било какво, посредно или непосредно, прихватање самопроглашене независности Косова и Метохије било у директно супротности са међународним правом, повељом УН и другим актима и принципима.

„Тако нешто нема подршку ни Савета безбедности УН ни већине земалја света, уклјучујући и пет земалја ЕУ. То би неизбежно изазвало појачано иселјавање српског народа и онемогућило не само миран суживот свих, без обзира на етничко порекло и веру, него и сам опстанак нашег народа на његовим вековним огњиштима. Решења зато треба тражити исклјучиво у поштовању принципа који једнако вреде за све у свету“, саопштио је Сабор СПЦ који је у редовном годишњем заседању.

СПЦ је навела да су Срби, након више десетина напада на њих и њихове домове на Косову, одлучили да напусте косовске институције док се не упостави Заједница српских општина, што је у складу са већ потписаним договором са Приштином у Бриселу, уз посредовање ЕУ.

„Јасно се види да је цилј косовских институција стварање етнички албанског Косова у коме слободног и нормалног живота за Србе тешко може да буде. Црква и овом приликом осуђује све нападе на српски народ, његове светиње и имовину, нарочито пак терористичке оружане нападе на поједине Србе, уклјучујући и децу, као и тајне спискове на основу којих се хапсе и притварају Срби, чак и бивши припадници косовске полиције. Исто тако, незаконито се врши експропријација землје у поседу Срба, са цилјем да се изврши додатни притисак на њих и да они буду принуђени да се иселјавају“, навела је СПЦ.

СПЦ је додала да се и она налази у веома тешкој ситуацији јер највиши албански званичници не прихватају ни оне гаранције које су потврђене косовским законима.

„Нашој цркви на Косову и Метохији потребна је много активнија међународна заштита од дискриминаторног понашања косовских институција уз појачане међународне гаранције и ефикасан надзор, да би се спречиле све могуће злоупотребе и надгледало спровођење закона и судских пресуда, које не смеју да буду самоволјно тумачене, мењане или потпуно укидане, и то све на штету наше цркве“, пише у саопштењу.