Прочитај ми чланак

Протојереј Ткачов: Руси, где сте? Сад вас више ни на гробља не пуштају!

0

Осврт оца Андреја Ткачова на одбијање француских власти да приме редовну годишњу уплату за одржавање руског гробља код Париза

Данас је успомена на Свету Женевјеву Париску. А баш данас је стигла вест да су француске власти одбиле годишњу уплату из Русије за закуп и одржавање гробних места на руском гробљу у граду Сент Женевјев де Боа.

Гробље „Свете Женевјеве у шуми“ је компактно гробље цвета руске емиграције и читавог једног слоја наше историје. Семјоновци, алексејевци, галипољци и многе фигуре Сребрног века као што су Буњин, Тефи или Коровин. И Тарковски, и Галич, итд. Укратко, цела Атлантида.

Иначе, захваљујући нашем строгом испуњавању савезничких обавеза у Првом светском рату, Немци нису заузели Париз. Дакле, руска војска на француском тлу није само наша историја.

Али Запад је одавно постао педофилско-лезбејски-педерастичан. Сад ће постати и људождерски и лешинарски, борећи се с мртвима. То је неизбежно.

Али важно је нешто друго. Пре сто година, двадесетих година прошлог века, једној нашој избеглици племићког порекла у цркви Сен Женевјев указала се извесна жена и рекла (на француском): Овде је толико Руса. Зашто ми се Руси не моле? Уосталом, ово је мој град. На питање – Ко си ти? – уследио је одговор – Женевјев од Париза.

Питам се: зашто се Руси у Француској не моле Женевјеви, чак је ни не познају? Зашто се Руси у Милану (слично томе) не моле Светом Амвросију, мученицима Назарију, Келсију… при чему многи ни не знају за њих? Зашто Руси у Грузији нису чули за свете Јована Зедазнијског и Давида Гареџијског, а Руси у Јерменији – за мученице Гајану и Рипсиму?

Укратко, какви су то Руси који, стигaвши у нову хришћанску земљу, одмах не траже и не целивају све тамошње светиње? Који не настоје да сазнају историјску дубину дотад непознате земље? За мене то уопште није руски. Равнодушни према светињама земље привременог или принудног боравка, подједнако су били равнодушни према светињама своје земље док су живели код куће.

Лечити Запад је бесмислено. Запад је мртав. Није се чудити његовом цинизму, кукавичлуку, лоповлуку и безбожништву. То је смрдљиви леш у завршној фази пропадања. Али Руси! Где сте? Шта је с вама? Како још пута треба да вас повреде или убоду да бисте се пробудили? Сад вас више ни на гробља не пуштају. Још само да тракторима преоравају гробове, да безакоње буде потпуно. Да на Страшном суду немају шта рећи. Али Руси се морају молити.

Женевјев и даље пита: Зашто ми се Руси у мом граду не моле? Толико их је.