Прочитај ми чланак

ПЉАЧКА Вучић у предизборну кампању већ уложио 400 милиона евра народних пара!

0

Популистичке предизборне трикове Александра Вучића плаћају грађани, жртве његове владавине. У последња два изборна процеса, он је уложио више од 1,8 милијарди туђих евра, а сад је обећао да ће из буџета узети још око 400 милиона евра за "помоћ" пензионерима и мајкама са децом до 16 година. Док он ограничава цене основних животних намирница за 8 одсто, цена хране у Србији је порасла за 21,1 одсто, а инфлација је већа него у Украјини.

У граматици српској језика степенују се само описни придеви. У српској политици сва три степена (позитив, компаратив, суперлатив) описују ниво превара, лажи, пљачки и насиља Александра Вучића.

Упадом у буџет, који је извршио средином септембра, Вучић је доказао да за њега не важе закони, прописи, морал, па ни граматика. Без имало обзира према чињеницама и здравом разуму, пред званичан почетак изборне кампање опет је применио исте трикове, којима ће се представити као заштитник интереса сиротиње коју немилосрдно пљачка.

У последње три године, у кампање за изборе 2020. и 2022, Вучић је уложио више од две милијарде туђих евра. Само на популистичке штосеве хелицоптер монеy, којима је свим грађанима, пензионерима и омладинцима делио по 100, 50 или 20 евра, у том периоду је потрошио 1,8 милијарди евра. Улог се исплатио. Сиротиња, коју он држи у стању пинкоидне хипнозе, прихватила је мантру: „Вучић нам је дао паре“. Опозициони елитисти, неспособни да схвате да сиротиња није политички чинилац (гладан човек нема времена и снаге да се бави темама попут демократизације друштва, владавини права, слободи медија и осталим метафизичким трицама и кучинама, он тражи тањир пасуља), па нису успели да људима објасне да Вучић из медијских хеликоптера баца позајмљен новац. Он је узео кредите, уложио их у своју промоцију како би освојио гласове и опстао на власти. Дуг ће, све с каматама, враћати преварене жртве. Победничку тактику не треба мењати, зато Вучић и пред ове изборе (кад год они били, овог децембра или следећег марта) обећава нову туру милостиње. Највише обећава пензионерима, његовим најбројнијим жртвама, којима је нанео највише несреће.

Пензионери ће у новембру, заклео се тиранин, добити 20.000 динара помоћи, односно предизборног мита. По Вучићевом ценовнику, толико вреди један пензионер, скоро као 15 кг јунетине. Тих 260 милиона евра, колико вреди ова Вучићева популистичка инвестиција, не постоје у буџету. Ребалансом буџета, усвојеним дан пре његовог обећања о новембарској тури хелицоптер монеy-а, није предвиђен тај издатак. Власт ће тај новац позајмити од страних банака, а вратиће га из џепа грађана. Вучић зна да пензионери не размишљају о томе ко ће, кад и како да отплати дуг. Поклоњени новац искористиће за куповину хране и лекова, а можда и за плаћање неког од заосталих рачуна за струју, воду и слично.

Уз конкретан динарски мито, Вучић пензионерима обећава и повећање пензија. До краја године просечна пензија износиће чак 390 евра, што је „највише у историји Србије“. У време „бивше власти“ пензије су износиле бедна 204 евра. Наравно, Вучићева фабрика медијских манипулација не помиње да су тих 204 евра пре 12 година вредела више него „његових“ 390 евра. Кад се упореди куповна моћ онда и сада, једноставна математичка операција открива да је за време власти Вучићевог картела забележен реалан раст пензија од укупно 0,38 одсто. С друге стране, реалан пад стандарда огледа се у чињеници да се две трећине пензионера налази под извршним решењима, којима им се плени пензија, покретна и непокретна имовина. Притом, не сме се заборавити да је Вучић пензионерима већ отео око 800 милиона евра неуставним законом о смањењу пензија за 10 одсто.

Осим стечене имовине, пензионери су, услед Вучићевих експеримената, остајали и без живота. Званични подаци Завода за статистику Републике Србије показују да је у последње три године умрло 60.000 пензионера више од дотадашњег годишњег просека. Тај тренд се наставља, али власт ништа не предузима. Иако му се тако крњи гласачки корпус, Вучић је задовољан, пошто за преживеле остаје већи простор за подмићивање из буџета ПИО Фонда. Између осталог, то је омогућило обећано повећање пензија од пет и по одсто до краја ове године.

Пензије ће порасти за пет и по одсто, а инфлација је, тренутно, 12,5 одсто. Вучић и његови експерти за економију и привреду не могу да објасне како Србија, коју су увели у „златно доба“ има толику инфлацију. Министар финансија Синиша Мали тврди да је инфлација увезена у Србију услед рата у Украјини. Не зна се одакле је увезена. У Европској унији инфлација је 5,3 одсто. У зараћеним државама је, такође, мања него у Србији. У Украјини је 8,6, а у Русији само 4,4 одсто. И земље балканског региона имају мању инфлацију него Србија. У Хрватској је инфлација 8 одсто, Црној Гори 6,7, Бугарској 7,8, а у Словенији 5,7 одсто. Са 12,5 одсто, Србија има мању инфлацију само од Мађарске и Турске. И тај тренд ће се наставити. Пошто власт не може све популистичке трикове да плаћа из кредита, мораће да настави са штампањем новца. У време пандемије, за мање од две године, Србија је за 60 одсто повећала новчану масу. Та грудва је покренула инфлаторну лавину, коју власт не може и не зна да заустави.

Аналитичари истичу да је инфлација последица погрешних одлука Владе Србије, која је доносила мере које су допринеле оваквом стању. Услед последњег повећања цене акциза, струје и гаса доћи ће до новог инфлаторног таласа.

Влада Србије је 7. септембра повећала акцизе на деривате нафте, кафу, цигарете и алкохолна пића, а успут је увела и нову акцизу на природни гас, коју ће корисници плаћати од 2025. године. Нова цена, за 8 одсто већа, плаћаће се од 1. октобра. Влада је ту одлуку објаснила потребом да се за нове капиталне пројекте и инвестиције обезбеди додатне 23 милијарде динара. У предизборне инвестиције, наравно о трошку грађана, осим ванредног повећања пензија убраја се и обећани поклон 10.000 динара за млађе од 16 година. На инсистирање господара из Међународног монетарног фонда Вучић је пристао да подигне акцизе како би трајним мерама покрио те расходе, као и повећање издатака од 35 милијарди динара за пољопривреду.

Повећањем акциза од 8 одсто власт је обезбедила приход у буџет од 30 милијарди динара. С обзиром да је за повећање пензија и плата у просвети и здравству од 5,5 одсто, заједно с тих 10.000 динара помоћи деци потребно 23 милијарде динара, јасно је да ће Вучић новцем грађана финансирати актуелну кампању. Успут, само у првој етапи згрнуће додатних седам милијарди динара, а пошто се цена акциза неће смањивати на стари ниво, то ће наставити да подстиче инфлацију.

– Повећање акциза изазваће повећање инфлације, која је и сада у Србији веома висока, већа него у упоредивим земљама у окружењу. Ове мере, уместо да обуздају један од главних проблема економије Србије, а то је висока инфлација, додатно ће подстаћи инфлацију – рекао је Павле Петровић из Фискалног савета у интервјуу за ТВ Euronews.

Да је инфлација „порез на сиротињу“ најбоље знају грађани Србије. У условима, у којима Србија има трећу највећу инфлацију у Европи, трговачки ланци остварују рекордне зараде, а народ гладује. Финансијски извештај Делхаизе, односно Маxи, за прошлу годину је приказао раст нето добитка од 127 одсто, DIS 152 одсто, Univerexport 93, Gomex 78, Merkator S – Ideа 54 одсто, а LIDL није хтео да обавести јавност колико му је скочила зарада. Упоредо с растом добитка трговачких ланаца, пада куповна моћ грађана. У протеклих годину дана пала је за шест одсто, а грађани више од 60 одсто свог буџета троше на куповину хране.

Податак који открива да је храна у Србији поскупила за 21,1 одсто, а у ратом разореној Украјини, у истом периоду, за 12,3 одсто, открива да скок цена није изазван тренутним стањем на тржишту, него да је власт створила систем за черупање сиротиње. То се види и из поступака и изјава представника власти. Иако су трговачке марже од 2019. до 2022. године скочиле за 36,6 одсто, ресорни министар Томислав Момировић је тврдио да „марже у трговачким ланцима нису велике, а профитна стопа им је ниска“, као и да „не можемо у демократском друштву да регулишемо цене, а смањење маржи и смањење цена је популизам и дугорочно је лоше за све грађане“. Момировић је тако говорио пре два месеца, пре него што је Вучић одлучио да убрза предизборну кампању. Пре неколико дана, кад је диктатор применио популистичке мере, дугорочно лоше за све грађане, министар Момировић се први обрадовао. Како и не би, кад то не погађа њега и његову породичну компанију, која је, пре него што је ушао у Владу, имала приходе од шест, а данас има 24 милиона евра.

Уместо да власт утврди злоупотребе на тржишту и наплати екстрапрофит трговачким ланцима, Вучић је, у популистичком заносу, наредио да се ограниче цене тридесетак прехрамбених производа. Иако су представљене као антиинфлаторне, економски експерти тврде да те мере неће оборити инфлацију. Ограничавањем цена може да ублажи притисак раста цена хране, али то неће решити проблем који је настао штампањем новца и поремећајима на тржишту. Напросто, није могуће очекивати да ће грађани куповином јефтиног паризера уштедети довољно новца да покрију суму коју ће појести инфлација. Власт није прихватила предлог одређених опозиционих странака да се преиспита висина маржи сто основних животних намирница, па да се, после тога, утврди ко је остварио неосновану добит у ланцу снабдевања и да за то буде санкционисан екстрапрофитом, као што је то урађено у многим државама Европске уније. Међутим, Вучић је исти преварни систем, као на ограничавању цена одређених производа, применио на банке, којима је ограничио висину кредита.

Народна банка Србије је пре две недеље одлучила да на 15 месеци ограничи каматне стопе на стамбене кредите на 4.08 одсто. Иако је то значајно олакшање за дужнике, власт очигледно није хтела да предузме праве, неопходне мере за заштиту корисника банкарских услугу. Да јесте, ограничила би камате на кеш-кредите, на којима банке највише зарађују, а корисници највише губе. Овако, банке ће пристати на насилни утицај државе на промену уговора. Банкама је боље да се ћутке одрекну ових малих прихода, него да буду санкционисане екстрапорезом, који би их много више коштао, пошто су само за првих шест месеци ове године оствариле добит од чак 607 милиона евра.

Вучић је све ове финансијске трикове укључио у своју предизборну кампању. Борбу за опстанак на власти он плаћа новцем грађана, односно жртава своје владавине.