Прочитај ми чланак

Мора ли Србија да изручи Радоичића по потерници Интерпола: Адвокат открива…

0

Након што је Интерпол издао налог за хапшење бившег потпредседника Српске листе и контроверзног бизнисмена Милана Радоичића и још 11 особа због догађаја који су се 24. септембра догодили у Бањској, на северу Косова, адвокат Денис Бећирић открива за Нова.рс која је даља процедура у овом случају.

Бећирић у разговору за Нова.рс наводи да, ако је за Радоичићем расписана црвена Интерполова потерница, то не значи да ће се одмах поступити по њој, посебно јер је у питању политички осетљива ситуација за државу.

„Пре свега, вест о расписивању Интерполове потернице за Миланом Радоичићем није довољно прецизна, јер се из ње не може закључити о којој врсти потернице се ради. Интерпол може да распише више врста потерница, а само црвена обавезује државу чланицу да тражено лице ухапси и изручи. У конкретном случају, ако се и претпостави да је за поменутим лицем расписана црвена потерница, то не значи да ће се одмах поступити по њој, посебно јер је у питању политички осетљива ситуација за државу. Оно што додатно правно компликује ситуацију је и чињеница да је против Радоичића у току спровођење истраге у Републици Србији, и да је могуће да се истрага спроводи поводом истих догађаја због којих се тражи његово изручење, као и да је он под мером забране напуштања боравишта“, наводи адвокат Бећирић.

Према његовим речима, питање објективности и непристрасности би, према законима, требало да буде неспорно.

„Ако се држимо Устава, кривична дела за које се сумња да их је извршио Радоичић, учињена су на територији Републике Србије, тако да је и надлежност српског тужилаштва и судова неспорна. И питање објективности и непристрасности би, према законима, такође требало да буде неспорно, а да ли ће се то тако одвијати у пракси, остаје нам да видимо“, закључује адвокат.

Подсетимо, бивши потпредседник Српске листе Милан Радоичић преузео је одговорност за догађаје у Бањској 24. септембра када је у раним јутарњим сатима дошло до оружаног сукоба са Косовском полицијом.

Том приликом погинуо је косовски полицајац Африм Буњаку, док су убијена тројица Срба, припадници групе коју је предводио Милан Радоичић.

Међународна заједница и косовске власти су тај сукоб окарактерисали као „терористички чин“. Косовска полиција је 24. септембра и наредних дана у Бањској и околини пронашла велику количину војног наоружања.

Са друге стране, Више јавно тужилаштво у Београду такође је покренуло поступак против Радоичића због случаја Бањска. Њега наши истражни органи терете за недозвољену производњу, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја, као и за кривично дело тешка дела против опште сигурности, али и удруживање ради вршења кривичног дела. Означен је као организатор групе.

Према писању Kallixo, Милан Радоичић се тренутно налази у Србији.