Митрополија предала предлог измена спорног закона, разговори се настављају

0

Представници Епископског савета Црне Горе предали су црногорском премијеру Душку Марковићу предлог измена спорног Закона о слободи вероисповести.

Разговори ће бити настављени, како је саопштено после састанка делегације Епископског савета и Владе, на експертском нивоу.

Састанак делегације Епископског савета Црне Горе и црногорске Владе одржан је у Подгорици на позив премијера Душка Марковића. Трајао је пет сати, а по завршетку објављено је заједничко саопштење.

Како је саопштено, састанак је „окончан у духу међусобног уважавања уз оцену обе стране да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери“.


​„Обе стране су у потпуности исказале своје ставове у погледу отворених питања везаних за Закон. Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о изменама Закона, а не о његовој примени, јер по мишљењу Цркве, Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима. Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног поверења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција, овај Закон може примењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима“, наведено је у заједничком саопштењу.


​Представници Епископског савета СПЦ, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади предлог који подразумева измене одредаба које Црква види као спорне.

„Влада је примила к знању ову иницијативу оценивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона, него и других могућности које нуди правни систем“, стоји у саопштењу.