Прочитај ми чланак

Масован протест у Тирани против Раминог режима, камењем и бакљама на полицију!

0

Хиљаде људи у Тирани протестовало је данас оптужујући власт за корупцију и криминал.

Демонстранти су бацали камење и бакље на полицију, срушили гвоздену ограду постављену око главне зграде владе у Тирани, али су протести завршени мирно. 

Опозициони посланици од октобра отежавају режиму, редовно ремете седнице парламента из протеста због одбијања левичарских Социјалиста да формирају парламентарне одборе да испитају случајеве корупције који укључују премијера Едија Раму и друге водеће званичнике.

Бивши премијер Албаније и садашњи опозициони вођа Сали Бериша је у кућном притвору током истраге о злоупотреби положаја и наводима да је помогао свом зету да приватизује јавно земљиште и изгради стамбене зграде. На протесту је емитован уживо његов говор из стана, Бериша је оптужио актуелног премијера Едија Раму за корупцију и политичке нападе на његову породицу. Обећао је да ће поново отворити врата за интеграцију у ЕУ које је, како је рекао, „затворио режим Едија Раме“.

Протесту се нису придружиле све опозиционе групе. Присталице једног крила подељене Демократске странке који нису учествовали, оптужују Беришу да одржава протесте из личне користи. Иначе, подршка народа Бериши је знатно опала у народу када су САД 2021. и Велика Британија 2022. забранили њему и члановима његове породице улазак због корупције.