Прочитај ми чланак

Колику плату има тужилац Дрецун кад му је рата кредита за стан око 1.500 евра?

0

Имовинска карте Саше Дрецуна, заменика тужиоца за организовани криминал који поступа у предмету "Јовањица", импозантна је, па тако поседује два стана од 109 квадрата у Београду на води. Станови су, открива БИРН, купљени уз помоћ стамбених кредита, а интересантно је да је рата за један стан у тренутку закључења уговора била око 1.500 евра, те се оправдано поставља питање колику плату заправо има заменик тужиоца за организовани криминал.

БИРН је у најновијем истраживању открио да Дрецун поседује два стана, а супруга тужиоца, Јелена Дрецун, изјавила је да је куповина финансирана средствима од продаје осам породичних непокретности и два стамбена кредита.

Један стан купљен је 2021. док је други купљен у лето 2022. године.

Према писању БИРН-а, први стан с гаражом у Београду на води, на основу тврдњи Дрецунове, купљен је на кредит узет у марту 2021. године. Стан има 113 квадратних метара и терасу од 35 квадрата. Укупна цена тог стана с гаражом и износ кредита познати су редакцији, али их, на молбу Јелене Дрецун, БИРН није објавио.

Објавио је само податке о кредиту за други стан, јер су подаци о њему јавно доступни у катастру непокретности.

Средства за учешће неопходна за одобрење првог кредита, обезбедили су продајом стана и два локала у Краљеву, у ком је тужиочев отац био дугогдишњи судија, а потом адвокат, као и од породичне уштеђевине брачног пара Дрецун и тужиочевих родитеља. Као обезбеђење да ће кредит бити враћен, банка је уписала хипотеку на два стана у центру Београда – један од 56 квадрата и други у ком породица Дрецун живи и данас, наводи БИРН.

Осим та два стана, Дрецунови су у истој згради имали још два стана површине 56 и 41 квадратни метар. Реч је, према наводима Дрецунова, о старом власништву, о непокретностима купованим од 1990. до 1993. године, стеченим пре доласка њеног супруга на функцију.

Месечне рате кредита узетог за први стан у Београду на води, отплаћиване су годину дана, када су Дрецунови одлучили да кредит отплате у потпуности.

То им је успело, каже Јелена Дрецун за БИРН, средствима стеченим продајом два стана у центру Београда, један од 56 квадратних метара и други од 41 квадрата, као и стана у Будви од око 35 квадрата. Уз то продали су и гаражу од 17 квадратних метара у центру Београда. Након што су отплатили кредит, остало им је још новца од продаје поменутих непокретности, па њега дају као учешће за нови кредит из ког купују још један стан у Београду на води.

За тај стан од 109 квадрата и гаражу од 12 и по, Дрецун је кредит узео у јулу 2022. године на износ, како пише у јавно доступним подацима у катастру, од 243.515,70 евра.

За поменути стан и гаражу у изградњи, чији је инвеститор предузеће „Београд на води“, како пише у забележби у катастру, Дрецун је 18. јула прошле године са банком закључио уговор о кредиту, чији је рок враћања 204 месеца, односно 17 година. У истој забележби о хипотеци на поменутим непокретностима пише и да укупан износ који дужник треба да исплати на име одобреног кредита, са припадајућим каматама и трошковима обрачунатим на дан закључења уговора о кредиту, износи 306.870 евра.

На дан закључења уговора о кредиту, рата је износила око 1.500 евра, док је данас због раста камата рата овог кредита, за годину дана порасла за више од 350 евра и износи око 1.870 евра, израчунао је за БИРН један банкар. Са растом рате за кредит, расте и укупан дуг који банци треба да се исплати на име одобреног кредита.

Плата тужиоца непозната јавности

Управо због тога се поставља питање колика је плата Дрецуна као тужиоца у Јавном тужилаштву за организовани криминал.

Ти подаци нису доступни на сајту Агенције за спречавање корупције, будући да закон обавезује Агенцију да у јавно доступном регистру не објављује податке о имовини и приходима јавних функционера у државним органима, чија је надлежност сузбијање организованог криминала, тероризма и корупције.

Те податке Агенција може да објави тек по истекну две године од престанка јавне функције.

Подсетимо, Саша Дрецун је поступајући тужилац у случају против Предрага Колувије, власника имања „Јовањица“. О Дрецуну су на саслушањима говорили полицајци који су прошли голготу због откривања „Јовањице“, Душан Митић и Милан Исаков. Полицајци су истакли да им се чинило као да Дрецун више ради као одбрана Колувије током истраге, а не као тужилац.