Прочитај ми чланак

Ко је био убијени Јовица Вукотић, вођа шкаљарског клана?

0

У Турској је вечерас убијен Јован Јовица Вукотић, вођа шкаљарског клана. Ко је био човек за кога се тврди да је био лидер једне од најопаснијих криминалних организација на Балкану?

Вукотић се званично водио да је у бекству, а црногорски правосудни органи за њим су пре годину расписали потерницу. Специјално државно тужилаштво (СДТ) оптужује га да је у новембру и децембру 2020. године формирао криминалну организацију ради ликвидације вођа кавачког клана Слободана Кашћелана и Радоја Звицера. Наводно, те ликвидације „наручио“ је преко криптоване Sky ECC апликације.

Његове име годинама уназад налази се на ступцима црне хронике, а припадници супротстављеног кавачког клана покушали су да га убију неколико пута. Криминална организација, коју је наводно Вукотић предводио, имала је посебне организоване групе за набавку експлозива, аутомобиле, јахте, авионе…

Истражитељи подсећају да почеци шкаљарског клана сежу у 2008. годину, те да су до краја 2014. године као јединствена крими-екипа деловали браћа Вукотић, убијени Дедовић и екипа која је последњих осам година препозната као организована криминална група “Кавачи”, која је од тада супротстављена шкаљарцима.

Оперативци су евидентирали да шкаљарци блиско сарађују са пет организованих криминалних група из Црне Горе и региона, односно, са клановима чије су вође Лука Бојовић, Филип Кораћ, Саша Борета, Јово Ђуровић и Милан Вујовић. У списима је евидентирано више од 200 чланова клана, а на том списку нашло се и на десетине жена – махом супруге, кћерке, мајке, сестре, девојке, куме, пријатељице, рођаке…мушких чланова организоване криминалне групе „Шкаљари“.

Евидентирано је да је њихов главни бизнис шверц кокаина, а прецизно је скицирана хијерархијска подела унутар клана, њихова финансијска моћ, коруптивна мрежа, криминални послови.

Државни авион од Вучића

Вукотић је у септембру 2018. године ухапшен је по Интерполовој потерници у Турској, док се сунчао на плажи лускузног хотела у анталијског регији. Према наводима појединих медија, био је на летовању у друштву сина Шиптара и највећег балканског нарко боса Насера Кељмендија, који је такође тада ухапшен. 

Вучић је љубазно по вођу „шкаљараца“ одмах послао државни авион Србије са неколико полицајаца који су Вукотића (можда и Кељмендија) пребацили у Београд. По слетању му је одређено задржавање 30 дана.

Буџеташи Загорке Доловац из Тужилаштва су Вукотића теретили за – фалсификовање пасоша.

Иначе, Грчка је највише инсистирала на хапшењу овог нарко боса, ова земља је расписала Итерполову потерницу  2017. године због кријумчарења 136 килограма кокаина у њиховој земљи, Грци су га и лоцирали и у турском летовалишту, тражили да им га испоруче да му се суди код њих за дрогу, АЛИ су Турци одлучили да му се због држављанства Србије суди у Београду и тако је државни авион (народ платио) дошао по Вукотића. Српска документа је вођа шкаљараца добио 2016. године под Вучићем. 

Грци су се успротивили тврдећи да до момента хапшења у Турској, против Вукотића у Србији није вођен НИЈЕДАН судски поступак (поштен човек), иако према досијеима српске полиције, Вукотић од 2010. управља моћном криминалном организацијом која има везе с бразилским нарко-картелима, а неколико пута се нашао у центру ватрених обрачуна. Али, режимска Загорка на челу тужилаштва није сматрала да је то нешто много битно да би се кривично гонио.

Црна Гора је истог дана и подигла и обуставила покретање истраге против Вукотића за подстрекавање на убиство вођа супарничког клана (нема доказа), а судила му је још за утају пореза у вредности 23.000 евра.

Судило му се у бекству.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!