Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ЛИ СРБИ пресудити Аустрији

0

Бирачко тело Аустријанаца српског порекла је респектабилно и могло би да буде језичак на ваги у недељу. Питање је да ли ће Срби масовно изаћи на председничке изборе и изабрати Хофера.

e

Бирачко тело Аустријанаца српског порекла је респектабилно и могло би да буде језичак на ваги у недељу. Питање је да ли ће Срби масовно изаћи на председничке изборе и изабрати Хофера.

Српска дијаспора у Аустрији има потенцијал да буде „језичак на ваги“, односно могла би решити председничке изборе који се одржавају у недељу. Међутим, саговорници Спутњика, представници српске дијаспоре у Аустрији, различито гледају на потенцијално „одлучујућу“ улогу српског бирачког корпуса на председничким изборима.

Борислав Капетановић, председник Заједнице српских клубова у Бечу и потпредседник Савеза Срба у Аустрији, каже да у Аустрији живи више од 320.000 Срба, а да њих око 80.000 има аустријско држављанство и право гласа „што, у сваком случају, представља један прилично озбиљан гласачки потенцијал“.

Зашто Срби не гласају?

Међутим, према његовом мишљењу, што се тиче гласања Срба на изборима у Аустрији постоје два проблема.

„Први је да политичке партије у Аустрији још увек нису довољно отворене према мигрантима да би на некој листи имале високу позицију, односно сигурно место за пролазак у политички живот. На локалном нивоу се то први пут ове године десило, али на државном, савезном или покрајинском нивоу — још није“, каже Капетановић. Други разлог је што је велики број наших људи неспреман да учествује у политичком животу, односно да се активира у политичким партијама, и то је узрок што је јако тешко наше људе мотивисати да изађу на изборе, додаје Капетановић.

„Према томе, ја лично мислим да није велики број наших људи који заиста излазе на изборе и стога не можемо да будемо озбиљан фактор на изборима у Аустрији, управо зато што велики број људи, нажалост, не искористи своје гласачко право“, оцењује он.

Да ли су Срби „препознали“ Хофера?

С друге стране, Константин Добриловић, шеф кабинета заменика градоначелника Беча, сматра да би Срби могли бити одлучујући фактор ако у недељу изађу на изборе и подрже кандидата Слободарске партије Норберта Хофера.

Добриловић, који је и функционер Слободарске партије Аустрије Норберта Хофера, каже да у Бечу има 70.000 држављана Аустрије српског порекла и око 150.000 у целој Аустрији, што није „мали број људи“, и они би могли у председничкој трци „за длаку“ да пресуде. Иако каже да није добар у прогнозама, Добриловић за Спутњик оцењује да ће већи број Срба у недељу гласати за Хофера него за Ван дер Белена. „Мислим да је господин Хофер доказао разумевање за српско питање, посебно око Косова и Метохије и Републике Српске.

Разуме проблеме и он жели као Аустријанац да Аустрија буде медијатор, а не као што то ради господин Инцко, да љутито и са неком палицом васпитава Србе. Зато су Срби препознали подршку господина Хофера као човека који хоће да сачува своју традицију и обичаје, и да спречи претње које се дешавају са сеобом људи из арапског света“, каже Добриловић.

Више среће следећи пут

Иако су поједине политичке партије у Србији, попут Двери и Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, позвали Србе да гласају за Хофера, Савез Срба у Аустрији и сва српска удружења, која су по аустријском закону неполитичке организације, позвали су грађане да изађу на изборе али нису сугерисали за ког кандидата да гласају.

Капетановић каже да ће на неким следећим изборима српска заједница морати да се активније укључи изборни процес. „Ми можемо као институција, као што смо увек и радили, да апелујемо на људе да изађу на изборе и искористе своје гласачко право. Наравно, ми не можемо и не желимо ни на кога да утичемо да се определи за ову или ону странку, мада постоји опште мишљење у српској заједници да ћемо за следеће изборе, у интересу остваривања неких наших циљева, превасходно очувања српског језика, школе и идентитета, морати од партија да тражимо конкретнија обећања“, закључује Капетановић.