Прочитај ми чланак

Дан када је Београд до темеља разорен

0

На данашњи дан пре 82 године Трећи рајх је напао Краљевину Југославију. У ваздушним ударима нацистичке Немачке на Београд, град је разорен и погинуло је више хиљада људи. Живот за одбрану града дало је 11 пилота, који су се заједно са осталим југословенским ваздухопловцима храбро супротставили ројевима немачких авиона.

Наредбу за ваздушни напад на Београд издао је тадашњи немачки канцелар и вођа Трећег рајха Адолф Хитлер, а повод је био Мартовски пуч којим је, због приступања Тројном пакту, са чела Краљевине Југославије свргнуто трочлано краљевско намесништво предвођено кнезом Павлом Карађорђевићем.

Напад Трећег рајха на Београд почео је 6. априла 1941. године око 06.45 снажним ударима ваздухопловних снага, специјалним дејствима и брзим продорима оклопно-механизованих јединица.

Више од 450 немачких бомбардера, праћених ловачком авијацијом, полетело је са аеродрома из Аустрије, Мађарске и Румуније, преноси РТС.

После првог раног јутарњег удара уследила су још три таласа бомбардовања, настављеног током ноћи, а онда и 7. априла.

Пилоти 6. ловачког пука Југословенског ваздухопловства успели су да оборе 13 фашистичких авиона, али је ваздушна одбрана Београда била немоћна пред многоструко јачим непријатељем.

Колико је тачно људи страдало не зна се. Број погинулих се разликује по наводима и документима. Претпоставља се да је у првом налету бомбардера погинуло око 2.500 Београђана.

Више стотина страдало је у склоништима у порти Вазнесењске цркве и у Карађорђевом парку.

Бомбе су разарале државна, цивилна и војна надлештва, индустријске и инфраструктурне објекете, установе националне културе, стамбене четври, болнице и подземна склоништа…

Уништено је 800 зграда, теже оштећено око 2.000 објеката. Намерно је уништена Народна библиотека Србије, основана 1832. године, са око 300.000 књига, укључујући средњовековне рукописе и друга дела од непроцењиве вредности за српску културу.

Пилоти Краљевског ваздухопловства извели су контраудар на циљеве у Аустрији, Мађарској, Албанији…

Краткотрајни Априлски рат, који је почео тог 6. априла бомбардовањем Београда, завршен је 17. априла 1941. године окупацијом и поделом Југославије између Сила Осовине.