Прочитај ми чланак

А У КОМШИЛУКУ – ПРЕМИЈЕР: Поцепајте рачуне за струју

0

Премијер Роберт Фицо, бесан је што су енергетска предузећа, искористивши зачкољицу у закону и послала грађанима и установама, високе рачуне за струју и гас.

L

Фото: Thinkstock

Премијер Роберт Фицо, бесан је што су енергетска предузећа, искористивши зачкољицу у закону и послала грађанима и установама, високе рачуне за струју и гас.

Он је поручио Словацима да поцепају напумпане рачуне и да их једноставно не плаћају.

Шеф Регулаторне енергетске управе Јозеф Хољенчик је још у новембру најавио да ће гас појефтинити за 2,6 одсто, што би значило да би Словаци у просеку уштедели око 20 евра годишње, а повољнијим ценама гаса, струје и воде похвалио се и премијер Роберт Фицо.

Рачуни које су Словаци добили у јануару оставили су их, међутим, без текста, зато што је варијабилни део рачуна који зависи од потрошње заиста мањи, али је енергетска управа драстично повећао стална плаћања за дистрибуцију коју плаћа сваки корисник, трошио гас или струју или не.

„Цена гаса је заиста мања. Али какво је то појефтињење када ће домаћинства платити 168 евра више него прошле године“, један је од типичних коментара у словачким медијима и реакција на чињеницу да је гас појефтинио за 2,6 одсто, али су стална плаћања поскупела и за 100 одсто.

„Поцепајте рачуне и не плаћајте“, поручио је Словацима премијер Роберт Фицо када је избио скандал са јефтинијим гасом и струјом који су за Словаке у ствари поскупели за стотине, некад и хиљаде евра годишње.

Данас после седнице владе Регулаторна енергетска управа под притиском јавности и владе смањиће фиксна плаћања тако да Словаци не плаћају гас и струју више него прошле године..