Прочитај ми чланак

Хрватска држава брише српске жртве

0

Хрвати избрисали 600 Срба са списка несталих?!
Међу несталима је 1.361 цивил, од чега 538 жена. На хрватском списку несталих око 600 несталих Срба мање, изјавио је председник „Веритаса“ Саво Штрбац

 Према подацима Документационо – информационог центра „Веритас“ још није решена судбина 2.005 Срба несталих током грађанског рата од 1991/95. на подручју Хрватске, укључујући и подручје Српске Крајине.

Међу несталима је 1.361 цивил, од чега 538 жена, изјавио је председник „Веритаса“ Саво Штрбац.

Према његовим речима, од 1.077 лешева који су ексхумирани у последњих 11 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, досад су идентификована 684 посмртна остатака српских жртава.

Штрбац тврди да Хрватска и даље манипулишу бројем несталих и наводи да је у летку којим се недавно грађани позивају да доставе информације о несталим и гробним местима, наведено да је нерешена судбина још 1.761osobe.

 У приговору на контратужбу Србије за геноцид стоји да је број несталих на хрватској страни 1.024, а у Књизи несталих на подручју Хрватске, која је рађена заједно са Међународним црвним крстом, наводе се и извештаји о смрти више од 450 особа за којим трагају породице, међу којима су углавном Срби.

 То значи да је на хрватском списку несталих око 600 несталих Срба мање, указао је Штрбац и објаснио да ова разлика подстиче отуда што део породица нестале није пријавио хрватским органима, било зато што у њих нема поверење или зато што је то раније учинио у бившој РСК.

 Према подацима „Веритаса“, у Хрватској има 516 регистрованих гробних места која још нису ексхумирана, казао је он и навео да, на пример на подручју Задра има 59 гробних места на градском гробљу, а на локацији Доње Селиште код Глине (Банија) најмање 80, док процене говоре можда и више од 200 српских жртава.

 Истакавши да је Хрватска јединствено подручје бивше Југославије на којем се 17 година после рата чека на отварање познатих гробних места, Штрбац је додао да „Веритас“ има податке и о неколико масовних гробница које засад не жели да достави надлежнима у Загребу.

 Хрватске власти треба претходно да ексхумирају позната гробна места на којима су после „Блеска“ и „Олује“ покупљени и сахрањени посмртни остаци побијених Срба, као и „вртне гробове“ у које су појединци покопали побијене у дворишту, на фарми, у њиви, навео је Штрбац.

„Тек када то ураде, Срби ће им веровати и достављати нове податке, а пре тога имају пуно основа да верују да ће информације о масовним гробницама послужити само за преместање лешева и даље затирање трагова злочина“, закључио је председник „Веритаса“.

Према подацима Комисије Владе Србије за нестала лица на подручју бивше Југославије још се трага за више од 4.000 Срба.

Од тога је око 2.000 несталих у Хрватској, више од 1.700 у БиХ и око 500 Срба несталих на Косову и Метохији.

Према речима Штрбца, када би уз више политичке воље била ексхумирана сва регистрована гробна места и идентификовани сви већ ексхумираних посмртни остаци, број несталих Срба би био упола мањи.

Он је негирао тврдње да нема тачних података о српским жртвама истакавши да су подаци „Веритаса“ поуздани и најпотпунији и као такви достављени МСП као део контратужбе за геноцид против Хрватске.

На том списку је 7.028 српских жртава протеклог рата у Хрватској, а међу њима је 2.577 или 36,6 одсто цивила, навео је Штрбац.

 

(Курир)