Прочитај ми чланак

Спорни филм о Мухамеду финансирали Јевреји

0

Глумци из филма из филма „Невиност муслимана“ Сема Басила су преварени око намера продуцента и у потпуности се одричу коначне верзије филма у којој су им гласови у неким деловима надсинхронизовани, јавила је новинска агенција АП позивајући се на саопштење глумаца.

„Цела глумачка постава и екипа филма су веома узнемирени и сматрају да их је продуцент искористио. Ми сто одсто не стојимо иза филма и били смо преварени око намене филма. Шокирани смо драстичним изменама сценарија и лагањем свих који су учествовали“, каже се у саопштењу.

АП каже да се у верзији филма на Енглеском или не виде глумци како изговарају име пророка Мухамеда или су им гласови очигледно надсинхронизовани.

Глумица Синди Ли Гарсија, која је играла у овом филму, каже да их је редитељ Сем Басил преварио и да им није рекао да ће филм имати било какве везе с исламом и пророком Мухамедом.

– То је требало да буде филм о томе како је изгледао свет пре 2.000 година. Није био базиран ни на чему што има везе с религијом, већ о томе како су ствари изгледале у Египту. У њему није било ничег у вези с Мухамедом, муслиманима или било чиме сличним – рекла је Гарсија.

 

Редитељ увредљивог филма: Ислам је рак, и тачка!
С друге стране, редитељ филма Сем Басил одбија да се одрекне филма и својих ставова о исламу.

– Ислам је рак, и тачка! – рекао је Басил агенцији АП.

Он тврди да је филм коштао око четири милиона долара и да га је финансирало око 100 јеврејских донатора. Филм је снимио с екипом од 60 глумаца и 45 чланова екипе, а снимање је трајало три месеца. Филм је снимљен у Калифорнији прошле године.

– Ово је политички, а не верски филм – рекао је Басил.

Његов филм није видело много људи све до јула месеца ове године, када је постављен трејлер филма са титлом на арапском. Овај нискобуџетни и уметнички крајње дискутабилан филм разбеснео је муслимане широм арапског света због приказивања Мухамеда као насилног женскароша.

Ислам забрањује приказивање пророка Мухамеда у било ком облику, а нарочито у увредљивом контексту. Случај карикатура са пророком Мухамедом у дневним новинама у Данској изазвао је талас насиља у многим муслиманским земљама.

 

(Фонет)