Прочитај ми чланак

Политичари и тајкуни, срам вас било !

0

Коментаришући цунами поскупљења који ће од 1. октобра, може се рећи, потопити Србију, ова пензионерка прича да је и без нових ценовника живела буквално на хлебу и води.

– С пензијом од 15.000 динара за нешто више се нема пара. Живим с ћерком моје сестре, а ни она нема посао, па нас обе издржавам. Ево, током недеље берем шипурак по Авали, па недељом продајем на пијаци. Кило само 130 динара, а за цело јутро продала сам само три кесе. То је неподношљиво, народ више нема пара ни за зимницу – прича Ангелина, коју смо јуче затекли испред Бајлонијеве пијаце у Београду.

На срећу, поскупљење превоза у престоници за 18,5 не односи се на њу, јер је одавно пензионер, али је долазак зиме и недостатак пара за огрев далеко више брину.

– Највише ме мучи како да купим дрва за огрев. Метар 6.000 динара, а одакле ми толико? Смрзнућемо се током зиме – забринута је наша саговорница.

Утопљавање станова од данас је ноћна мора и за остале грађане Србије, с обзиром на то да је грејање у већини градова скупље између 10 и 20 одсто.

Због повећања ПДВ-а и акциза, октобар доноси и нове цене хране, цигарета, средстава за личну и кућну хигијену, нафтних деривата, и то до 20 одсто. Млеко и млечни производи поскупеће до четири одсто, хлеб “сава” за 4,5 динара, свеже месо три одсто и више, месне прерађевине пет одсто, колико ће скочити и цена шећера, а уље између девет и 16 одсто. Трговци су најавили да ће слаткиши и слане грицкалице бити скупљи од три до чак 40 одсто, маргарин и мајонез до 10 одсто, за колико ће поскупети и замрзнута риба из увоза, а замрзнуто воће око 30 одсто. Цигарете ће поскупети за 20 динара по паклици, безалкохолна пића 4,5 одсто, кућна хемија и средства за личну хигијену од 1,5 до пет одсто.

Представници нафтних компанија најавали су повећање малопродајних цена нафтних деривата и процењују да би бензин могао поскупети до три динара по литру, а дизел до девет.

Председница Центра за заштиту потрошача Србије (ЦЕПС) Вера Вида истакла је да реална потрошачка корпа за просечну породицу у Србији износи 110.000 динара, а куповна моћ за 30 процената мања је него лане, па ће свакодневна поскупљење хране потрошаче довести на руб егзистенције.

– Свакодневна поскупљење хране додатно ће смањити потрошњу основних животних намирница и довести потрошача на ниво пуког преживљавања. У условима кризе, потрошачи купују само што је неопходно, али сада се и ту бира – оценила је Вида.

 

Државо, а како ће они преживети, као и више од седам милона грађана Србије?

„Ало!” је у својим недељним издањима до сада представљао приче суграђана чије тешке судбине, нажалост, нису наишле на реакцију код владајућих структура у земљи, како за време претходне, тако и за време ове владе. Како ли ће они преживети нова поскупљења, то је већ домен научне фантастике.

 

Ако морам, и у затвор ћу, па нек ме држава храни!

Јелена Нистор (63), улични продавац из Уљма код Вршца годинама скупља цркавицу за себе и децу… Месечно заради 5.000 динара од продаје мајица и гаћа.

 

Идем код Вука у кавез да преживим!

Јован Николић (61) из Београда после 38 година мукотрпног рада има пензију 18.000 динара. Супруга такође. С тим парама издржава две ћерке.

 

За славу сам јео из тањира!

Јатиш Рамаданов (44) некада је радио у „Градској чистоћи“, живео у кући у Димитрија Туцовића и од своје плате издржавао петоро деце, данас је бескућник.

 

Са сином поделим конзерву рибе!

Иванка Јелесић (60), корисница народне кухиње, преживљава с болесним сином са 12.000 динара месечно.

 

Србија нас одбацила ко свиња 13. прасе!

Милка Анђушић (59), 20 година избеглица у Београду: “Нада код мене више не постоји. Више ми ништа не треба… живот ми је животињарење. Ја више не знам да живим као човек.

 

Само хоћу да преживим живот!

“Вукли су ме по асфалту као да сам најгори криминалац, а ја само хоћу да преживим живот!”, овом изјавом

Чедомир Марковић (67), улични продавац из Ниша, потресао је целу Србију. Иначе, њему је комунална полиција писала казну због продаје 30 комада јаја, мало кромпира који сам узгаја и паприка печенки испред пијаце, иако од тога издржава 10 чланова породице.

 

( АЛО )