Прочитај ми чланак

ВОЈНИ АТЕШЕИ НАТО важнији од српских жртава

0

Да ли је путујућа изложба Историјског музеја Србије са поклон сликама Биљане Вилимон и Владимира Величковића и музејском документацијом о НАТО агресији на СР Југославију, чији је међународни живот започео 23. марта у Српском културном центру у Паризу, привремено „скинута“ да се војни аташеи држава које су бомбардовале Србију и Црну Гору не би нелагодно осећали на скупу о овом догађају?

Службеница Српског културног центра Наташа Пејин, захваљујући којој је овај скандал доспео у јавност, директор Историјског музеја Србије Душица Бојић и сликар Владимир Величковић немају дилеме да је реч о неочекиваном и срамном догађају, док директор Центра Радослав Лале Павловић у изјави за Данас тврди да „изложба није скинута и да се налази у приземљу и галерији првог спрата Центра“.

FOTO: Natacha Pejin FACEBOOK

Такође се не зна ни ко је одговоран за ово привремено склањање изложбе која је, како се прича, јуче враћена на место. Незванично се помиње Амбасада Србије у Француској, која „случај“ пребацује на Министарство спољних послова, које до закључења овог издања нашег листа није одговорило на Данасова питања.

О догађајима у Српском културном центру у Паризу јавност је сазнала преко друштвених мрежа, захваљујући Наташи Пејин, која је обнародовала да је 26. марта “ зидове галерије Културног центра Србије затекла празне – Изложба „Србија 1999. – 20 година после – Док су падале бомбе“, Биљане Вилимон и Владе Величковића, била је склоњена, платна Биљане Вилимон уролована, документарне фотографије које су део изложбе такође, док је слика Владе Величковића остала у приземљу галерије“.

Она је навела да јој је Радослав Павловић објаснио да је због „пријема из амбасаде добио налог да се слике скину да официрима НАТО-а не би било непријатно“. Према њеним речима, били су уклоњени и каталози изложбе.

Радослав Павловић наглашава да је „патриотска објава тренутно ангажоване сараднице у Центру изазвала предвиђене реакције које му стижу преко мејлова, а у којима је изложен претњама и увредама“.

– У приземљу Центра су легенде и огромно платно Владе Величковића. На првом спрату се налазе принтована платна цртежа Биљане Вилимон. Ништа није спуштано нити има где да се спушта. Биљанини принтови су на свим зидовима галерије и два велика висе са таванице у сред галерије. Што се тиче учесника на трибини, осим нашег војног аташеа говорили су од Француза пуковник Огар, пуковник Ракото директор канцеларије за борце града Париза, адмирал Лакај, пуковник Корвез, а присутно је било пет официра Руске федерације из војне канцеларије у Паризу, војни изасланици САД, Кипра, Грчке, Литваније, Румуније, Португала, Перуа, Чилеа, Алжира, Аргентине.. Општи закључак скупа је био да је над СРЈ – Србијом извршена агресија и да се тако нешто више не сме догодити – објашњава Павловић.

Павловић је данас за телевизију Прва рекао да слике нису уклоњене са зида и да му није наређено из амбасаде Србије у Француској да се изложба уклони како је то навела координаторка за односе са медијима у центру у Паризу Наташа Пејин.

Наводећи да након те објаве Пејин добија претеће мејлове, Павловић је рекао да иза свега стоје настојања неких да преузму његову функцију.

Наташа Пејин, координатор за односе са медијима у Центру, изјавила је јуче за наш лист да док је запослена у Центру, уговор јој истиче 31. марта, не може званично да коментарише оно што се догађа са изложбом, али да то није било ограничење да се огласи преко друштвених мрежа.

Она наглашава да истицање њеног радног уговора у Центру, нема никакве везе са информацијом коју је објавила, како спекулишу поједини медији.

– Мене нико из Центра није обавестио о измештању изложбе. Несрећним случајем моју слику дугу четири метара нису могли да склоне – нису имали где да је ставе. То што се догодило је апсолутно ужасан гест, да се ми и овог пута понижавамо, заборављамо у знак сентименталности и осећања групе војних аташеа који би, да изложба није склоњена, били у прилици да виде шта су урадили. Ово је гест неодмерене цензуре, јер је то била прилика да они који су нас бомдардовали виде сав ужас који је њихов поход оставио – жртве, погинуле, децу која су страдала, порушене домове, фабрике, путеве… Поготово што нико није нити ће икада одговарати за то – каже за Данас Владимир Величковић.

Он истиче да не разуме зашто је „повучена и дискретно приказана документација Историјског музеја, иза ког стоји држава Србија“.

– Очајан сам. Срамота ме је што на неки начин припадам тој нашој раси која није способна да обележи на достојанствен начин догађај какав је 20. годишњица НАТО бомбардовања – напомиње Величковић.

Душица Бојић објашњава за Данас да је управа ове музејске куће о догађајима у Паризу сазнала захваљујући Наташи Пејин и да није било никаквог званичног обавештења из Српског културног центра.

– Изложба је отворена 23. марта на опште задовољство свих. Реч је о сликама које су нашем музеју поклонили Биљана Вилимон и Владимир Величковић. Ово је крајње неочекиван догађај. Разумела бих да је неко упао у наш Културни центар, однео слике или урадио нешто друго. Али, да ми сами склонимо поставку, иза чијег су представљања по свету, Париз је само полазна тачка, стала министарства културе и спољних послова, готово је несхватљиво. Одмах смо се обратили Министарству културе и информисања, а оно Министарству спољних послова, где кажу да немају никакве везе са догађајима у Паризу. У Центру треба да одговоре шта се са изложбом догађало у понедељак и уторак, пошто је у среду све враћено на место – напомиње Душица Бојић.

Министарство културе и информисања саопштило је данас да ће инсистирати да се утврди да ли је из КИЦ Србије у Паризу привремено уклоњен део изложбе поводом 20. годишњице почетка НАТО агресије и најавило да ће „у случају да се потврде наводи о цензури“ позвати да се „адекватно санкционишу лица која су учествовала у угрожавању слободе уметничког израза“.

Министарство је у саопштењу навело да је изложба „Србија 1999. године – 20 година после – док су падале бомбе“ део програма који је одобрио тај ресор а да је „наводно привремено уклоњена под изговором да би њен садржај могао бити непријатан за одредјене званице, које су 26. марта присуствовале коктелу“.

„У случају да се потврде наводи о цензури садржаја поменуте изложбе, Министарство културе и информисања позива да се утврди одговорност и адекватно санкционишу лица која су учествовала у угрожавању слободе уметничког израза и манипулисала програмом одобреним од стране Министарства културе и информисања, у сарадњи са Историјским музејом Србије“, стоји у саопштењу.

Биљана Вилимон: Унутрашња цензура нестручних људи

– Немам коментар на глупост. Готово је смешно да неко склони изложбу на тему о којој се разговара на скупу. Ми смо сами себи највећи непријатељи – туђу срамоту склањамо од оних који треба да се стиде. Мислим да то није дошло с врха, политичари се не баве уметношћу, него да је реч о нестручним људима на одговорним местима, који унутрашњом цензуром чувају своје фотеље – каже за Данас Биљана Вилимон. Она објашњава да је реч о Изложби Историјског музеја која је прошле године од 23. марта до краја септембра била изложена у Београду и на којој су њене слике настале током НАТО бомбардовања као директна забелешка уметника на догађаје.

ДСС тражи смене

Због скандала са изложбом о НАТО бомбардовању СРЈ ДСС затражила је јуче од министра спољних послова Ивице Дачића да хитно разреши дужности директора Културног центра Србије у Паризу Радослава Павловића и покрене поступак опозива амбасадора Србије у Француској Наташе Марић, о чему одлучује председник Републике. „Одговорни за најновији скандал не смеју да остану некажњени“, кажу у ДСС.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!