Прочитај ми чланак

Вечерас: Промоција „Кустоса Мезезије“ у Београду!

0

У четвртак, 26. маја у 19 часова у Српском културном центру (Скерлићева 12) биће одржана промоција романа Кустос Мезезија Радомира Батурана.

Radomir-KUSTOS-MEZEZIJA
„Кустос Мезезија“ је пекићевска сага о вековима српског трајања на овим просторима, испричана из пера неколико припведача, који су своју страшну и болну истину годинама скривали и дописивали, предано је чувајући за тренутак када може бити објављена.

Како је јерменски узурпатор византијског трона побегао у Босну? Шта је истина о трговини српским робљем у средњем веку? Ко је хтео да уништи српске и јерменске заједнице на Балкану? Како је рукопис Антонија Мезезије преживао пакао грађанског рата у Сарајеву?

У структуру свог романа Батуран је инкорпорирао документа из историје о Србима и Јерменима од Битке на Сиракузи 663. до бомбардовања Србије 1999. oд стране 19 европских и америчких држава.

 • У њему је обухватио све геноциде који су извршени над Србима и Јерменима од римске до америчке империје. Иако у овом роману има и историје и политике, он није ни историјски ни политички, него надисторијски и надполитички, са иронијским отклоном и према историји и према пoлитици. Аутор их у роману назива фамозним.

  Четвртак, 26. мај у 19 часова, Српски културни центар, Скерлићева 12, Београд.

  Говоре:

  проф. др Мило Ломпар;
  мр Владимир Димитријевић;
  мр Мирослав Лукић;
  Никола Маринковић, извршни уредник ИК Catena mundi;
  аутор.

  Одломке из романа читају драмски уметнивци Лепомир Ивковић, Бошко Пулетић и пуковник Мића Живојиновић.