Прочитај ми чланак

Тема на састанку у Влади: Како ћемо седети у биоскопима

0

Ако Кризни штаб сутра да зелено светло културним догађајима ће од понедељка моћи да присуствује до 500 људи у складу са препорученим мерама заштите од коронавируса, резултат је договора представника установа културе са представницима Владе Србије на јучерашњем састанку. Приказивачи филмова прихватили су мере, али су затражили да им се обавезан размак у публици рачуна другачије, с обзиром на специфичности биоскопа и праксу продаје карата.

Мере здравствене заштите и препоруке за организовање рада установа културе, предложене у сарадњи са Институтом за јавно здравље, прихваћене су јуче на састанку представника установа културе са представницима Владе. Те мере требало би да сутра верификује и Републички кризни штаб за борбу против коронавируса. Позоришта ће мере почети да примењују од понедељка, док су представници приказивача затражили да им се, пре почетка отварања биоскопа планираног за почетак септембра одобри донекле другачији распоред седења у салама. Како ћемо, дакле, седети у биоскопима?

YouTube
Prvi „drive in“ bioskop u Beogradu

– Донели смо конкретан предлог који се донекле разликује од оног за позоришта, а заснован је на искуствима Велике Британије, као и земаља где су биоскопи већ отворени попут Аустрије, Немачке, Словеније или Француске. Наш предлог је усаглашен са решењем које се примењује у свим тим земљама. Остају, наравно, ношење маски, благајне под плексигласом, проветравање, размака у сали и све друге јуче усвојене мере, а разликује се у две ствари. Наиме, и ми имамо везану куповину карата, по систему какав се примењује у биоскопима у Европи или у Америци, што значи куповину улазница за породице или парове, и није у реду да, рецимо, одвојено седе четири члана породице или брачни пар, момак и девојка. Прилагођени смо таквој продаји карата, људи би свакако гледали да седну заједно, па смо предложили да се размак рачуна између две везане куповине карата – каже Игор Станковић, директор “Мегаком филма” и Комбанк дворане.

Другим речима, предвиђеним размаком међу седиштима били би раздвојени гледаоци који нису купили везане карте, односно нису већ свакако заједно дошли да гледају филм.

Предлогом договореним у Влади практично је предвиђено и да у салама сваки други ред седишта остане празан да би се обезбедио и потребан размак испред и иза гледалаца. Међутим, приказивачи филмова затражили су да се направи разлика између биоскопа и позоришта, јер се, како кажу, и њихове дворане разликују по унутрашњем распореду.

– Размак између редова у биоскопима је по природи ствари већи него у позориштима. Минимални размак међу редовима у биоскопима је 1,2 метра, код нас је то 1,25 метара, а има и већих, тако да нема потребе да се сваки други ред остави празан. Та дистанца важна је на местима попут ресторана и сличних простора, где су људи окренути лицем једни према другима, а у бископима сви гледају ка екрану, а осим тога нема ни разговора – наводи Станковић и оцењује да је у том смислу “биоскоп у поређењу са свим јавним масовним окупљањима и најбезбеднији”.

Број до 500 људи у публици, оцењују у Сектору дистрибутера и приказивача филмова при Привредној комори Србије, био би свакако испоштован јер само ретке биоскопске сале у Београду и другим градовима имају капацитете веће од тога. Тамо где су сале веће, број карата биће теоретски лимитиран на 500, а колико ће бити публике у мањим салама биће диктирано могућностима да се обезбеди размак предвиђен мером о поштовању обавезне физичке дистанце.

Према нашим сазнањима остављена је могућност да се на догађајима окупи и више од 500 људи, али ће за то бити потребна посебна дозвола мадлежних. Организатор ће бити у обавези да образложи како би организовао тај скуп и представи мере заштите присутних.