Прочитај ми чланак

СВЕТИ ЦАР НИКОЛАЈ ДРУГИ ОПЕТ У СРБИЈИ

0

cepurin nikolaj0

У Руском центру за науку и културу 25. децембра 2013. године одржана је церемноја отварања бронзане бисте императора Николаја Другој уз учешће Међународне фондације јединства православних народа.

Биста је рад еминентног скулптора, народног уметника Русије Вјачеслава Кликова. Долазак бисте у Београд организован је као међународни крсни ход под називом «Братски пут», који је на свом путу од Москве до Београда прошао кроз неколико словенских земаља.

Међународна фондација јединства православних народа је Руском центру за науку и културу даровала ову бисту поводом обележавања 400 година Династије Романов и 80 година рада «Руског дома» у Београду, који је приликом отварање 9.04.1933.  био назван «Руски дом императора Николаја ИИ Романова». Уметнички дизајн постамента споменика поверен је познатом српском скулптору Миодрагу Живковићу. Биста је постављена у фоајеу библиотеке Руског дома.

denisov dejan zlatanovic nikolaj bista4

Година јубилеја династије Романов је у Београду обележена низом културних манифестација. Свечаност је отворио директор Руског дома Михаил Денисов поздравивши посебно генерације руских емиграната, чија је судбина дубоко везана за Руски дом. Михаил Денисов је заједно са представником савременог српског козаштва, козачким пуковником Војиславом Видаковићем отворио бисту.

otac ignjat8

Старешина храма Руске Православне Цркве у Београду протојереј Виталије Тарасјев и јеромонах Московског Сретенског манастира отац Игнатије освештали су бисту Императора.

На церемонији отварања присутнима су се обратили амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев.

(Руски дом)