Прочитај ми чланак

Београдска филхармонија: Стравински за 8. март

0

(Правда, Србин инфо)

Концерт који ће Београдска филхармонија 8. марта под управом Александра Рахбарија одржати на Коларцу, у оквиру циклуса Времеплов, посвећен је делима Игора Стравинског.
На програму су оркестарске свите бр. 1 и 2, као и свите из чувених балета Жар-птица и Петрушка.

 

Игора Стравинског, изворно руског, а касније француског и америчког композитора, данас многи и на западу и у његовој домовини, сматрају једним од најутицајнијих стваралаца двадесетог века. Био је отелотворење космополитског Руса, којег је Тајм навео као једног од најутицајнијих људи XX века. Поред признања која је добио за своје композиције, стекао је славу и као диригент и пијаниста, најчешће на премијерама властитих дела, а део живота провео је и као професор на Харварду.

Међународну славу стекао је управо компоновањем балета, које је наручио Сергеј Дјагиљев, а чији их је Руски балет премијерно извео. Осим Жар-птице (1910) и Петрушке (1911), прославило га је и Посвећење пролећа (1913). И данас, читав век од када је шокирао своје савременике, његова визија паганских ритуала одушевљава публику широм света.

Стални гостујући диригент Београдске филхармоније, Александар Рахбари, каже да се „ниједан диригент није усудио да заједно изводи ова три дела на истом концерту“. Рахбари већ другу недељу ради са оркестром, а за петак најављује прави спектакл.