Прочитај ми чланак

Српско-руска књига представљена у Русији

0

Преносимо дирљиво писмо Зорици Кубуровић из Русије са промоције двојезичне књиге песама о. Романа Матјушина, "Јасиков шумарак".

slika-2

Христос Васкрсе драга Зорице! Зовем се Надежда Јудина – и новинар сам регионалних новина из руске провинције, родног места јеромонаха Романа (Матјушина). Отац Роман је недавно долазио код нас у Брјанск и поклонио нам је књигу Јасиков шумарак коју сте Ви издали у Србији. Желим да Вам се поклоним до земље за овај тежак а благородан, задивљујуће одговоран посао који сте урадили – препев и издавање стихова оца Романа. Просто је задивљујуће са каквом сте преданошћу и љубављу препевали стихове на српски језик. Како се само треба уронити у стихове и испунити стваралаштвом руског монаха, песника да би се тако несебично урадио огроман посао препева за многе хиљаде људи. Хвала Вам од срца драга Зорице!

КЊИГУ НАРУЧИТЕ ОВДЕ

Имали смо сусрет са оцем Романом у Савезу писаца у Брјанску. Овде су га пуног срца дочекали и поздравили наши локални песници и писци. Он је овде код нас вољен и поштован и захвални смо му за његов молитвени подвиг. Након сусрета, отац ми је дао благослов на организацију стваралачке вечери – концерта – представљање Ваше књиге у мом малом граду Дјаткову. У пријатној сали Музеја кристала, ми смо организовали чудесан празник руске словесности и културе, прошле суботе 21. маја. Наш концерт – промоција је почела песмом „СРБИЈА – Русија“ (две рођене сестре). Ову потресну песму је отпевао наш Игор Сироватски. Након тога су међу нама оживеле странице Ваше књиге – млади су читали стихове јеромонаха Романа.

slika-1

Чуле су се и друге духовне песме и на стихове оца Романа и на стихове других песника – о Русији, о православљу, о доброти и радости духовној. Начинила сам неколико видео снимака (цео концерт нисам могла да снимим јер сам и сама била део програма у улози водитеља и организатора, тако да нисам могла све да снимим). Али ћу монтирати видео материјал и касније Вам могу послати. Још једном желим да Вам изразим захвалност за љубав према руској православној поезији и стваралаштву молитвеника Русије јеромонаха Романа (Матјушина).

С поштовањем

Надежда Јудина

plakat-roman-matjusin

 

КЊИГУ НАРУЧИТЕ ОВДЕ