Прочитај ми чланак

СРБИЈА ИЗ УГЛА АМЕРИЧКОГ ФОТОГРАФА: Овде време није новац

0
У Србији боравио 17 пута: Весли Чанел испред Етнографског музеја  (Извор:  Фото: Блиц - Петар Димитријевић)

У Србији боравио 17 пута: Весли Чанел испред Етнографског музеја (Извор: Блиц – Петар Димитријевић)

Када дођем у Србију, код куће оставим свој идентитет Aмериканца и онда сам бар на неколико недеља прави Србин, каже фотограф Весли Чанел.

Весли Чанел (61), Aмериканац из Aтланте, први пут је у Србију дошао пре 11 година и од тада је чак 17 пута боравио у нашој земљи. Као резултат тих долазака ових дана је у Етнографском музеју у Београду отворена изложба фотографија на којима је забележио људе и пределе Србије.

– Посетио сам брата који је тада радио у Загребу и дошли смо у Београд, у посету његовим пријатељима. Знао сам за Југославију, али о Србији…, па ништа нисам знао, признајем био сам лош попут многих Aмериканаца. Први сусрет није била љубав на први поглед. Сећам се, било је неподношљиво топло у хотелској соби, а са улице се до ситних сати чула бука и жамор људи, па нисам спавао целу ноћ. Следеће године сам дошао на позив да предајем о уметности и утисци су се променили. Када дођем у Србију, код куће оставим свој идентитет Aмериканца и онда могу да бар на неколико недеља будем прави Србин – каже Чанел.

Већ из авиона ужива у пределима Србије, радо одседа у Кнез Михаиловој јер воли центар престонице, али подједнако ужива и у Смедереву, где открива трагове Римљана, и у свежем ваздуху Златибора.

Чанелова фотографија "Добри пастир"

Чанелова фотографија „Добри пастир“

– Обично бар једном годишње обиђем Србију, одлазим и боравим и у мањим местима, откривајући лепоте и наилазећи на сваком кораку на посебно гостопримство. Овде имам заиста много пријатеља и сваки пут стичем нове. На Западу људи имају погрешне представе и предрасуде, не знају да је српска историја и култура рођена много пре него што се за моју земљу знало. Зато и желим да својим фотографијама одам почаст и покажем поштовање према Србији и представим што већем броју људи њене лепоте – додаје саговорник.

Лежеран однос према времену најчудније је с чим се овде сусрео и томе се требало прилагодити.

– У Aмерици када кажете да ћете негде бити у то и то време, онда се то строго поштује. Овде то по правилу никада није тако и било ми је заиста чудно, али сам се навикао. A многи сусрети и ситуације се не заборављају, као на пример кад ми је пришла жена са јаркоцрвеном бојом косе и коментаром како никада није видела чуднију зелену боју него на једној мојој фотографији. Одговорио сам јој да нисам видео чуднију црвену боју косе. Наравно, насмејали смо се и ево сада сам је поново видео у Београду – каже Чанел.

Стекао је дипломе из неколико различитих области, па се у животу и бавио различитим стварима – водио је бизнис, био чак и свештеник.

– Фотографија је била хоби, почео сам 2003, а убрзо сам почео професионално да се бавим фотографијом, освајао сам награде на такмичењима и данас имам свој студио и галерију у Aтланти – додаје Чапел.

Чанелова фотографија "Љубитељ птица"

Чанелова фотографија „Љубитељ птица“

Балканска лепота

“Српска балканска лепота из перспективе једног Aмериканца” назив је изложбе Веслија Чанела која је до 3. септембра отворена у Етнографском музеју.

Изложба је хуманитарног карактера и приход ће бити прослеђен Удружењу грађана “Ево рука“ за рад са децом са посебним потребама.

Извор: Блиц Онлине