Прочитај ми чланак

СОВЈЕТСКИ ГЕНЕРАЛИ И ЗВУК БАЛАЛАЈКЕ: Почели Дани руске културе у Ужицу

0

Изложбом посвећеној 70-годишњици победе над фашизмом и концертом музичке академије „Гнесиних“, вечерас су почели Дани руске културе у Ужицу.

Манифестација која ће трајати до 5. октобра отворена је у Градском културном центру поставком „Команданти Великог отаџбинског рата“.

Централни војни музеј из Москве за ову прилику Ужицу је уступио колекцију докумената са Источног фронта коју прате војне мапе и фотографије немачких јединица током акције „Барбароса“, односно сведочанства бранитеља СССР-а на око опкољених Москве, Лењинграда, Стаљинграда…

Ту су и портрети совјетских генерала и маршала које изложба преко пробоја фронта „води“ у Европу и уласка у Немачку на челу Црвене армије.

Ту је и чувена слика 57.000 војника Трећег рајха, заробљених у Белорусији 1944. године, које Руси спроводе кроз центар Москве.

Ужичани који вечерас нису стигли на почетак наступа Руске музичке академије „Гнесних“ остали су без места за седење.

Концерт је почео избором из опуса модерне руске музике, наставио се извођењем тема из опера Чајковског, Пучинија и Шопена, да би репертоар на крају био обогаћен нотама руског фолклора уз неизбежну балалајку.

Aкадемија „Гнесиних“ и сутра ће се поклонити Ужичанима, с тим што ће наступити студенти ове академије.

Гала концерт ове трупе заказан је за недељу. Такође сутра на програму су мултимедијално предавање о историји Русије и њеним везама са Србијом и пројекција филма „Стаљинград“.

Извор: Блиц