Прочитај ми чланак

Емир Кустурица: Снимићу филм о трговини органима на Косову

0

emir-kusturica-kustendorf-beta-1355480108-241327(Блиц)

Пишем сценарио за филм о препродаји органа на Косову, а то је најстрашнија истина која се годинама скрива.

Сигурно је да ћу филм снимати у Русији јер ми неће дозволити на Косову. Па тамо не може да уђе ни шеф канцеларије Владе Србије за Косово, а не ја – најавио је Емир Кустурица на предавању студентима у Нишу.

Познати филмски режисер је истакао да је Косово велика тема за литературу и филм, али да до сада ништа није урађено.

Он тврди да на основу филмова који су снимљени о Србији и српском народу, свет има црну слику о нама.

– Томе су допринели и наши филмски редитељи који су трчали у иностранство и тражили паре за снимање филмова, али су их добијали само ако били негативни за Србију – поручио је Кустурица студентима на Филозофском факултету у Нишу. Кустурица је у препуном амфитеатру нишким академцима говорио о томе како филм може да креира медијску слику о једном народу.

– Нисам никада добио понуду да правим филм по нечијем налогу, нити бих такву понуду прихватио. После последњих ратова на простору бивше Југославије, створио се негативни мит о Србима као геноцидном народу. Неки чак покушавају да српски народ прикажу као геноциднији од Немачке у Другом светском рату. То је страшна пропаганда. Не желим да браним ничије злочине, па ни српске, али је несхватљиво да било ко може да упореди догађаје у Другом светском рату са оним што се догађало у ратовима у бившој СФРЈ – рекао је Кустурица.

Он је напоменуо да је било доста иностраних филмова који су снимљени по измишљеним догађајима који су Србе приказали у јако лошем светлу.

– Чак је и Холивуд снимио филмове са великим филмским звездама као што је Ричард Гир, али је то јако лош филм. И Пенелопа Круз је глумила у катастрофалном филму, а да не говорим о филму Анџелине Жоли у „Земљи крви и меда“. Сви ти филмови су пропали јер не може се на основу лажног материјала направити велико дело – оценио је Кустурица.

Према његовим речима, без материјалне помоћи државе нема културе и филма.

– Србија мора да помогне да се оживи филм. Комунизам је, за разлику од демократије, био наклоњенији култури. Ипак, сваки филм је лутрија и мора да се има и среће да би био прихваћен. Нећу да тражим паре од државе ни за један мој филм – нагласио је Кустурица.