Прочитај ми чланак

СЛАВНИ ВИНЕТУ: Индијанци ме воле као свог

0

Глумац Гојко Митић, славни Винету, гост Београда поводом премијере новог филма. У филмској причи "Винету: Мит је жив", играм оца јунака који ме је прославио.

Најпознатији Србин међу Индијанцима, Гојко Митић (76), стекао је филмску славу играјући Винетуа, а сада је дошло време да глуми оца славног поглавице! У тој улози београдска публика видеће га сутра у Југословенској кинотеци у немачком остварењу „Винету: Мит је жив“ снимљеном прошле године. Биће то прво приказивање овог филма ван Немачке, а нова сторија о митском индијанском јунаку из пера Карла Маја истовремено је и нова прилика да се наша публика подсети и поново сретне глумца чији је рад оставио дубок траг у култури Немачке.

6

Гојко Митић испред Гете института у Београду , Фото Н. Скендерија

У светској кинематографији, српски Винету, Гојко Митић, убраја се међу омиљене тумаче индијанских ликова, а већ деценијама је једна од највећих звезда немачке кинематографије. Овај необични Србин родом из села Стројковце код Лесковца, глумећи углавном Индијанце у више од 40 немачких филмова, серија и у позоришту – постигао је невероватан успех о ком се у Србији, нажалост, мало зна. Берлинска телевизија га је, 2004. године, чак уврстила на листу 300 личности које су обележиле немачку историју, раме уз раме са славним немачким композиторима, филозофима, писцима, спортистима…

– Част ми је што сам се нашао у друштву немачких великана и то је заслуга мојих обожавалаца. Било би нескромно да се поредим са Бетовеном, Бахом, Гетеом, Ајнштајном или браћом Грим који су, такође, на тој листи – каже, ексклузивно за „Новости“, Гојко Митић.

Он у Београду борави као гост Гете института који 175 година од рођења Карла Маја обележава у Југословенској кинотеци приказивањем неколико најлепших немачких филмова посвећених Индијанцима. Срећан што се његови филмови поново приказују у Србији, Митић, иако звезда у Немачкој, каже да је много важно да човек са обе ноге остане на земљи без обзира на успех који постигне.

7

– Дошао сам у Берлин пре пола века као непознати глумац из Југославије али, ето, посрећило ми се – прича нам Митић. – Пре тога био сам студент ДИФ и зарађивао сам солидан џепарац играјући у копродукцијама Западне Немачке и Југославије, које су углавном снимане код нас. И, таман сам се спремао да одем на скијање када су ме позвали из „Југославија филма“ и рекли ми како их екипа ДЕФА студија из бивше Источне Немачке моли да ме што пре нађу. Видели су код њих моју слику и пожелели да играм у новом филму о Индијанцима.

Тако је Гојко добио главну улогу у филму „Синови Велике медведице“, који је доживела велики успех и који је, само у Источној Немачкој, гледало више од 11 милиона гледалаца.

– После тог филма, отворила су ми се сва врата – каже Митић. – Од половине шездесетих до почетка осамдесетих година прошлог века, на филму, у серијама и позоришту, играо сам углавном Индијанце. Од Винетуа, ког је величанствено створио Карл Мај, до историјских ликова поглавица и великих индијанских јунака. Тих година, филмове о далеком, тајанственом и егзотичном свету Индијанаца, Европљани су једноставно обожавали, а клубови обожавалаца ницали су на све стране.

И данас се филмови о Дивљем западу, прича наш саговорник, у Немачкој добро продају, а више од три деценије одржава се летњи фестивал са индијанским позоришним представама под ведрим небом у којим сваке вечери ужива око 8.000 гледалаца. Деценију и по, на том, фестивалу у 1.024 представе играо је и наш Гојко.

8

– За све ове године проникао сам у душу Индијанаца – прича нам Митић. – А, први пут сусрео сам се са њима у детињству кад сам читао књиге Карла Маја. Истина је, међутим, да сам у то време гледао и америчке вестерне и обожавао Џона Вејна и каубоје. Данас се стидим тога. То су мудри људи који су само бранили своју постојбину и над њима је почињен геноцид.

Не скрива Гојко Митић задовољство што је и међу Индијанцима постао херој.

– То сам осетио у Америци – каже нам. – Док сам два пута боравио међу Индијанцима, после приказивања филмова, прилазили су ми и говорили да ме сматрају својим јунаком јер сам се, барем у филмовима, борио за њихова права. Сакупљао сам годинама и њихове мудрости, па сам пре пет година у Немачкој објавио компакт-диск на ком сам све те њихове паметне мисли читао. Диск је „плануо“ и врло је популаран међу Немцима. Ма колико да је човек узбуђен и да има напоран дан, када слуша те мудрости потпуно се опусти. Диван је то народ.

ВЕРАН „НОВОСТИМА“

„Новости“ на интернету читам сваког дана – открива нам Гојко Митић. – То су моје новине. Објављујете много текстова за које, једноставно, знам да су тачни. И тако треба да остане. Чувајте своје име. То није лако, али останите на том путу.

СРЦЕ КУЦА ЗА СРБИЈУ

Док се припрема да у априлу преговара са кинематографима о два нова филма са савременом тематиком, српски Винету ових дана, како каже, ужива у својој отаџбини:

– Увек кад дођем у Србију, чим пређем границу одмах срце куца јаче. Овде су моји корени, то се не заборавља иако сам већ пола века у Немачкој. Сваког септембра седам у ауто и правац Лесковац код брата и његове породице. Волим и када сам са ћерком Натали, живим у кући на језеру, возим бицикл, крстарим кајаком…